Riblja pijaca u Opatiji

U samom srcu primorskog gradića Opatije, u ulici Vjekoslava Spinčića, smeštena je gradska tržnica. Ovo je mesto gde se svakodnevno, kako većina tvrdi, susreću tradicija i svežina.

Osim bogate zelene pijace sa ponudama svežih poljoprivrednih proizvoda, mesa, jaja, raznovrsnog cveća i mešovite robe, najveći deo zauzima “riblja pijaca”. U njoj se svakodnevno mogu pazariti sveža jadranska riba i morski plodovi. I sami smo se uverili da se za svakoga može nešto pronaći i to po povoljnijim cenama nego, na primer, u beogradskim ribarnicama.

Za neke priznajemo nismo ni znali, dok smo pojedine imali priliku da vidimo samo na internetu. Bilo kako bilo, meštani već od rane zore strpljivo čekaju u redu da nabave sveže lignje, škarpine, brancine, rohboe, lososa, file grdobine, sabljarke, škampe, inćune, dagnje, osliće, kozice, sardele, patarače, hobotnice…

Mi smo imali priliku da to zabeležimo foto aparatom, ali i da se lično uverimo u kvalitetne plodove mora, prilikom degustacije istih.

Tekst i foto: Dijana Maksimović

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno