Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Riblji paprikaš

Riblji paprikaš

1138

Za samo četrdesetak minuta kuvanja ribe (šaran, malo soma i još manje štuke), na jakoj vatri crvene vrbe ili topole, uz dodatak začina, dobija se božansko jelo za ljubitelje ribljih specijaliteta – riblji paprikaš! On obavezno ide uz rezance, tanke i kratke, da ne ispadaju iz kašike. Tradicija ovog jela potiče iz Podunavlja, iako se ovaj paprikaš priprema uz panonske reke u Vojvodini.
Konačan izgled paprikaša je jarkocrveni gust sos, dobro kuvana sveža riba i slatkasto-ljutkast ukus.

Potrebno je:

  • 1,8 kg očišćenog šarana
  • 200 g očišćenog soma
  • 1 parče štuke
  • 250 g iseckanog crnog luka
  • 1 kašičica ljute mlevene paprike
  • 4 kašike slatke mlevene paprike
  • so po ukusu
  • 1 dcl kuvanog paradajza
  • 2 l hladne vode
  • 400 g domaćih rezanaca

Priprema:

Očišćene „potkovice“ od šarana staviti na dno kotlića u kojem se kuva paprikaš, a potom zbog poboljšanja ukusa, dodati meso soma i samo jedno parče štuke (od glave ili repa). Odmah dodati luk i kuvani paradajz i sve preliti sa dva litra hladne vode, tako da riba ogrezne u vodi. Ispod kotlića potpaliti vatru i napraviti „kupu“ od sitno iscepkanog drveta crvene vrbe ili topole. Kad paprikaš provri, dodati slatku i ljutu mlevenu papriku i kuvati četrdesetak minuta. Poslednjih desetak minuta paprikaš „šapuće“.

Kad se zgusne i meso ribe bude kuvano (ne raskuvano), kotlić staviti na sto i paprikaš iz njega sipati u tanjire, u koje su prethodno stavljeni rezanci. Paprikaš se jede dok je vruć!