Rizik od infekcije pšenice

Na području Novog Sada usevi pšenice se u zavisnosti od sortimenta, vremena setve i sprovedenih agrotehničkih mera nalaze u fazi od sredine klasanja: polovina cvetova se pojavilo, do faze početak cvetanja: vidljive prve polenove kesice.
U fazama cvetanja pšenice i u uslovima visoke vlažnosti postoji rizik od infekcije klasa gljivom prouzrokovačem fuzarioze klasa (Fusarium graminearum). Prognozirano nestabilno vreme sa čestim padavinama može stvoriti povoljne uslove za infekciju od strane navedenog patogena.
Proizvođačima se preporučuje obilazak useva u cilju utvrđivanja faze razvoja. Ukoliko se usevi nalaze na početku cvetanja (5% klasova izbacilo prašnike), pred najavljene padavine, preporučuje se primena nekog od navedenih fungicida:
· Zamir (prohloraz + tebukonazol) u količini 0,75-1 l/ha
· Mercury (azoksistrobin + epoksikonazol) u količini 1 l/ha
· Osiris (epoksikonazol + metkonazol) u količini 1,5-2,5 l/ha
· Prosaro 250 EC (tebukonazol + protiokonazol) u količini 0,75-1 l/ha
· Custodia (tebukonazol + azoksistrobin) u količini 0,8 l/ha
· Cello (spiroksamin + protiokonazol + tebukonazol) u količini 1,5-2 l/ha ili neki drugi registrovani fungicid.
Izvor: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja
Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime