Riznica zdravlja u malom pakovanju

Crna, crvena ili bela, ribizla je uvek traženo voće koje je jednostavno za gajenje, ima visoke prinose, plodove koji se lako beru i prodaju u svežem stanju. Ribizla pristiže za branje, zavisno od sorte, u nižim predelima Zapadne Srbije krajem juna, a u višim od 1. do 15. jula. Berba ovog moćnog leka iz prirode, traje oko dve nedelje.

Piše: Biljana Nenković

Ribizla je jedna od retkih voćki kod nas sa tako sitnim plodom, prosečna težina jedne bobice je tek oko 1,5 grama. Kao što se dragocenosti čuvaju u „malim bočicama“, tako i ribizla u svojim sitnim plodovima nosi mnogobrojne koristi za ljudsko zdravlje. Njeni grozdovi su sjajni i odličnih skladišnih osobina u svežem stanju, kao i za zamrzavanje i preradu. Ukus ploda crvene i bele ribizle je prijatan, dok je plod crne nakiseo, zbog čega se koristi uglavnom za zamrzavanje i dalju preradu.

Crvena i bela ribizla se u svetu uglavnom koriste sveže i, kako je vreme berbe kratko, valja ih iskoristiti dok traje sezona. Zvuči neverovatno, ali je ovo voće traženo u Srbiji, možda samo zato što je proizvodnja veoma mala.

Crna ribizla ima sitne, sočne bobice kiselkasto-slatkog ukusa. Blagotvorno deluju na zdravlje kostiju, pomažu u borbi s rakom i njegovoj prevenciji. Domaći sok od ove ribizle smanjuje rizik od velikog broja kardiovaskularnih bolesti i predstavlja svojevrsni prirodni multivitamin. Ona je podjednako lekovita i zdrava, kao i crvena. Na žalost obe su zapostavljene u ishrani.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18