Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Род јабуке на КиМ подбацио и до 50 посто

Род јабуке на КиМ подбацио и до 50 посто

442

У воћњацима у Србији и КиМ лагано креће берба јабука. Гала је већ увелико у траповима или хладњачама, а остале сорте достигле су скоро максимум величине плода пред брање. Какво је стање и чиме се јабуке штите пред брање, говори саветник Александар Здравковић. 

– На подручју севера Косова и Метохије засади јабука  се налазе у фази плодова величине око 80% крајње величине, до фазе почетка зрења. На нашем терену у току је берба јабуке гала, берба других сорти се очекује у неком наредном периоду, попут златног и црвеног делишеса. Код ових сорти и даље је актуелна заштита од ларви друге генерације јабукиног смотавца, применом неког од активних материја; спинеторам, бензоат, гамит уз обавезно обраћање пажње на каренцу ових употребљених производа. Против трулежи јабуке треба употребити неке активне материје на бази боскалида уз додатак пираклостобина – наглашава саветник уз жаљење што је на њиховом подручју под подбацио.

–  Приноси су умањени због временских прилика, зависно од засада умањени су од 30 до 50 посто.  Очекивани приноси код интензивних засада на нашем терену су просечно 20 тона по хектару за ову годину, док се код екстензивних засада очекује 15 тона по хектару – лошији принос осим временских неприлика уследио је и због напада лисних ваши.

– На почетку године су биле велике падавине, град који је условио недостатак полинатура и није дошло до опрашивања пољопривредних производа. Међутим, година је кренула лоше још прошле године када се формира родност за ову годину. Нарочито  екстремно високе температуре после обилних падавина су отежале одржавање ових плодова на гранама. Поред проблема са температурама и падавинама на почетку вегетације јабуке на нашем терену смо регистровали јако велике нападе различитих врста лисних ваши. Ко није спровео заштиту, нарочито после градоносних падавина јако је тешко било да одржи своје плодове – рекао је Александар Здравковић за Добро јутро.

Текст: Зорица Драгојевић