Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Rod jabuke na KiM podbacio i do 50 posto

Rod jabuke na KiM podbacio i do 50 posto

607

U voćnjacima u Srbiji i KiM lagano kreće berba jabuka. Gala je već uveliko u trapovima ili hladnjačama, a ostale sorte dostigle su skoro maksimum veličine ploda pred branje. Kakvo je stanje i čime se jabuke štite pred branje, govori savetnik Aleksandar Zdravković. 

– Na području severa Kosova i Metohije zasadi jabuka  se nalaze u fazi plodova veličine oko 80% krajnje veličine, do faze početka zrenja. Na našem terenu u toku je berba jabuke gala, berba drugih sorti se očekuje u nekom narednom periodu, poput zlatnog i crvenog delišesa. Kod ovih sorti i dalje je aktuelna zaštita od larvi druge generacije jabukinog smotavca, primenom nekog od aktivnih materija; spinetoram, benzoat, gamit uz obavezno obraćanje pažnje na karencu ovih upotrebljenih proizvoda. Protiv truleži jabuke treba upotrebiti neke aktivne materije na bazi boskalida uz dodatak piraklostobina – naglašava savetnik uz žaljenje što je na njihovom području pod podbacio.

–  Prinosi su umanjeni zbog vremenskih prilika, zavisno od zasada umanjeni su od 30 do 50 posto.  Očekivani prinosi kod intenzivnih zasada na našem terenu su prosečno 20 tona po hektaru za ovu godinu, dok se kod ekstenzivnih zasada očekuje 15 tona po hektaru – lošiji prinos osim vremenskih neprilika usledio je i zbog napada lisnih vaši.

– Na početku godine su bile velike padavine, grad koji je uslovio nedostatak polinatura i nije došlo do oprašivanja poljoprivrednih proizvoda. Međutim, godina je krenula loše još prošle godine kada se formira rodnost za ovu godinu. Naročito  ekstremno visoke temperature posle obilnih padavina su otežale održavanje ovih plodova na granama. Pored problema sa temperaturama i padavinama na početku vegetacije jabuke na našem terenu smo registrovali jako velike napade različitih vrsta lisnih vaši. Ko nije sproveo zaštitu, naročito posle gradonosnih padavina jako je teško bilo da održi svoje plodove – rekao je Aleksandar Zdravković za Dobro jutro.

Tekst: Zorica Dragojević