Насловна ВЕСТИ Род кромпира преполовљен

Род кромпира преполовљен

41

Услед веома високих температура током лета, род кромпира је преполовљен. С обзиром на ниже приносе, а велика улагања, цена кромпира на велико је 60 динара по килограму, док се на пијацама продаје и по вишој цени. Таква цена одговара произвођачима, али купци се надају стабилизацији тржишта.

Веома лоша година за повртаре одразила се и на приносе које су остварили произвођачи кромпира. Породица Завишин у Кикинди једна од највећих произвођача која кромпир гаји на више од четири хектара. Род је преполовљен, улагања су била велика, па се то одразило на цену.

“Принос је смањен, велики трошкови су заливања, као и трошкови заштите од болести, тако да је то све било лоше. Цена од 60 динара је рентабилна и на граници да нешто зарадимо“, каже Бранислав Завишин, пољопривредник из Кикинде.

С обзиром на вишу цену свих повртарских култура, Кикинђани очекују и стабилизацију на тржишту, а до тада купују мање количине, мада има и оних који се опредељују на више џакова. Година није била наклоњена повртарима. Веома високе температуре десетковале су род кромпира, тако да ће се површине под кромпиром у наредним сезонама повећавати, како би се остварила већа добит.

“Дуг временски период високих температура довео је до тога да имамо преполовљен род. Како код мене, тако је било и код осталих произвођача. Врхунска технологија и врхунска производња резултирали су осредњом годином“, додаје Завишин.

Породица Завишин је до сада садила петнаестак сорти, али су се ове сезоне определили само за две. По свему судећи, то ће им и остати пракса, уз константно улагање и повећање својих површина.

Извор: РТВ

Фото: Pixabay