Насловна РАЗНО Rod se brani u cvetu

Rod se brani u cvetu

255

Voćari koji nastoje da pravovremeno zaštite zasade i obezbede zdrav, kvalitetan rod bez nerazgrađenih ostataka hemijskih preparata, a da istovremeno sačuvaju pčele, tvrde da je za njih maj najgori mesec. Priroda često „tera po svom“pa se ne pridržava kalendara,smenjuju se topli i hladni, suvi i kišoviti dani, u zavisnosti od nadmorske visine neke vrste i sorte su odavno precvetale, druge su u punom cvetu… I u takvim uslovima teško je koristiti i neka svoja pređašnja iskustva, a kamoli tuđa.

Piše: Svetlana Mujanović

Značaj majske zaštite voćaka postaje vidljiv tek tokom berbe. Nije svejedno da li će plodovi biti flekavi, crvljivi i truli, ili zdravi, lepo obojeni i krupni. To ne znači da prskalice treba svakodnevno da prolaze kroz voćnjake. Pravilo je da se zasadi pre svakog prskanja pregledaju, da se prate fenološke faze razvoja voćaka, kontrolišu temperatura i vlažnost. A pre svega valja poznavati parazite – prouzrokovače bolesti na voćkama i štetne insekte koji mogu da umanje kvalitet plodova, proučiti njihovu biologiju koja se prilagođava novonastalim vremenskim promenama.

Iako se ne može poštovati nijedan kalendarski program zaštite voćaka, mi vas samo upozoravamo na koje parazite i štetočine treba da obratite pažnju, gde da ih tražite i kako da ih prepoznate. Izbor preparata zavisi od snabdevenosti najbliže poljoprivredne apoteke.

Zaštita jabuke, kruške, breskve, šljive

Jabuke i kruške, bez obzira na sortu, a u zavisnosti od lokaliteta, tokom maja nalaze se u fazi formiranja plodova veličine lešnika, pa je potrebno nastaviti zaštitu od prouzrokovača čađave krastavosti plodova i pegavosti lista (Venturia inaequalis), i od prouzrokovača pepelnice (Podosphaera leucotricha), a još uvek preti i bakteriozna plamenjača (Erwinia amylovora). U ovoj fazi razvoja, na njima se mogu naći lisne vaši, lisni mineri, jabukin smotavac, voćne pipe i drugi, najčešće u stadijumu odraslih insekata koji su prezimeli, i koji su u fazi polaganja jaja ili su već razvili prvu generaciju, pa se preporučuje da se u rastvor fungicida doda i neki insekticid. U ovom mesecu potrebna su dva prskanja. U svetlu ukidanja mnogih, do sada korišćenih preparata, mi vam preporučujemo da nabavite kombinaciju Fiesta i Luna eksperience ili Indar 5 EW, kojoj ćete dodati insekticid Koragen 20 SC ili Movento ili Feba.

U zavisnosti od lokaliteta, kruška se nalazi u fazi formiranih plodova različite veličine, pa je potrebno nastaviti zaštitu protiv prouzrokovača čađave krastavosti plodova, rđe i pegavosti lista i štetočina – jabukin smotavac, lisni mineri i kruškina buva. Preporučuje se kombinacija fungicida Pirus 400 SC i Hilan kojoj se dodaju insekticidi Princ ili Akaristop ili Afineks 20 SP i Smartvet.

I u ovim voćnjacima najčešće su neophodna dva prskanja u razmaku od petnaestak dana, a rastvor za svaku sledeću zaštitu priprema se od preparata na bazi drugih aktivnih materija.

Višnja i šljiva su u fazi formiranih plodova i treba nastaviti sa zaštitom od plamenjače, rđe, šupljikavosti lišća, kao i šljivinog smotavca i lisnih vaši. Efikasna je kombinacija fungicida Capi i insekticida Tepeki 500 WG i Piretrum 5 EC.

Breskvu, koja je u fazi formiranih plodova, treba zaštititi od šupljikavosti lišća, pepelnice, truleži plodova a prete joj i breskvin smotavac i štitaste vaši. Za zaštitu vam preporučujemo kombinaciju fungicida Capi, Indar 5 EW i insekticida Eksirel.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us