Rojenje nepovoljno za pčelara

Umnožavanje pčelinjih društava sastavni je deo pčelarenja. Kada zajednice dostignu vrhunac brojnosti, ali katkada i iz drugih razloga, prelaze u rojevno stanje i sve aktivnosti usmerene su samo ka jednom cilju – otpuštanju rojeva. To je veoma nepovoljno po pčelara.

Sabiračice unos svode na najmanju meru, matica umanjuje poleganje ili čak prestaje u potpunosti da zaleže, a kućne pčele neguju preostalo leglo. Otvori li se košnica, na ramovima će se naći matičnjaci. Kod košnica nastavljača dovoljno je samo da se odigne plodišni nastavak pa da se uoče. Kidanjem matičnjaka ne postiže se ništa, pa nastalo stanje valja iskoristiti što je moguće bolje njihovom upotrebom za formiranje pomoćnih društava. Na mesto gde se nalazila košnica sa rojidbenim nagonom može se staviti neko pomoćno društvo, tako ga ojačati izletnicama i pomoći mu da postane proizvodno u narednom medobranju.

Koji su to recepti za stišavanje rojevne euforije pročitajte u nastvku teksta…

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18