Rojevi za sopstvene potrebe

Tokom juna, kada pristignu prve mlade oplođene matice, počinjem da formiram rojeve. Ovo radim sve do početka avgusta za sopstvene potrebe.

U prazne košnice posatvljam tri rama u kojima je leglo u svim stadijumima i još dva rama s medom i pčelama. Svi ramovi, u trenutku prenošenja u novu košnicu, gusto su naseljeni pčelama. Ako to ne mogu da obezbedim, s jednog ili dva rama s otvorenim leglom stresem samo pčele.

Ramove u novoj košnici pažljivo postavljam. Do daske na južnoj strani stavim jedan ram s medom i polenom, pa onda tri rama s leglom i na kraju opet ram s medom i polenom.

Iz pomoćnih društava oduzmem ramove s hranom, leglom i pčelama, vodeći računa o tome da ne prenesem maticu. Novoformiranim rojevima, iste večeri ili najkasnije sutradan, uz pomoć batrelorovog kaveza dodajem mladu, sparenu maticu. Pri tome ih prihranjujem sa 0,3 decilitra šećernog sirupa. To isto činim i narednih dana. Tri dana posle formiranja rojeva vadim kaveze iz kojih su pčele oslobodile i prihvatile maticu, a ramove primičem na normalno odstojanje.

Novi rojevi ubrzo ostaju bez pčela izletnica, koje će se vratiti u društva odakle su uzete. Međutim, već za nekoliko dana, pčele koje su u međuvremenu dorasle, postaće izletnice i ova društva će početi normalno da funkcionišu. Za vreme oskudnih paša nova društva nadražajno prihranjujem. Uz prihranu i blagovremeno proširivanje plodišnog prostora satnim osnovama, ovi rojevi će se do jeseni razviti u normalna proizvodna društva.

Rojevi formirani u julu i početkom avgusta treba što jači da uđu u zimu, pa im obezbeđujem četiri rama legla. Posebnu pažnju obraćam na to da nova društva do kraja avgusta sakupe dovoljno kvalitetne hrane za prezimljavanje.

Ramove sa pčelama za pojedine rojeve uzimam iz dva ili više pomoćnih društava. Pri tome pčele na oduzetim ramovima poprskam razblaženom rakijom, radi izjednačavanja mirisa.

Pomoćna društva kojima oduzimam ramove sa pčelama svodima, takođe na snagu roja. Ona u narednom periodu imaju isti tretman kao novoformirani rojevi.

V. Umeljić

Dobro jutro broj 543 – Jul 2017.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18