Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ „Rosa gusto“ za probirljive sladokusce

„Rosa gusto“ za probirljive sladokusce

788

Rosa Damascena, odnosno ruža iz Damaska, poznata je po ulju koji se koristi u kozmetičkoj industriji, ali i po tome što se od nje pravi jedan delikates – slatko od latica ruže.

Aleksandar Nedeljković (35) iz Jagodine, odrastajući uz oca Gorana i majku Biljanu, kao i dedu Dragoljuba koji ima rasadnik ruža još od 1972. godine, zavoleo je ruže, ali je želeo da tržištu ponudi nešto novo, pa je odlučio da napravi slatko od ružinih latica. Nakon što je posadio oko 5.000 sadnica ove ruže, prve količine slatka stigle su 2019, a ove godine proširio je asortiman na džem od ruža s malinom i na sok od ruže. Svojim zanimljivim i originalnim proizvodima dao je ime „Rosa gusto“ što znači „ukus ruže“.

U kilogramu poslastice 70 cvetova

Berba je obavljena tokom juna, latice su odvojene i uskladištene na određenoj temperaturi, kako bi uvek bile sveže za pripremanje poslastica tokom narednih godinu dana. Latice se beru od izlaska sunca do devet ujutru, jer posle ulje i boja silaze u koren.

– Tih 5.000 sadnica ruža dovoljno je za ozbiljnu proizvodnju. Nisu mi cilj marketi, već restorani. Ovo je ekskluzivan proizvod jer je sam proces proizvodnje komplikovan. Imam dva tehnologa koji su uradili ozbiljnu recepturu. Prva proizvodnja i prodaja krenula je pre korone, tako da sam tada učestvovao na sajmovima, poklanjao slatko prijateljima, nešto prodao restoranima u Beogradu i video da se to ljudima sviđa. Prošle godine je sve stalo zbog epidemije. Sada smo krenuli u novu proizvodnju i već ima interesovanja – kaže Aleksandar Nedeljković.

Ukus slatka od ružinih latica podseća na ratluk od ruža.

– Tekstura je kao mešavina slatka od dunja i smokve. Latica ruže, koja je naravno jestiva, cela je i vidi se u teglici. Slatko je pomalo egzotično, boja je veoma specifična, a miris i ukus ne mogu da se uporede ni sa čim – naglašava Aleksandar.

Za kilogram slatka od ružinih latica potrebno je oko 70 cvetova, šećer, limuntus i voda.

Svi sastojci prirodni

– Sve su prirodni sastojci, nema hemije, ni konzervansa. Zato je rok trajanja godinu dana. U recepturi je određeno koliko se kuva, na kojoj temperaturi, koliko traje pasterizacija. Latice su osetljive i sve mora brzo da se uradi. Meni nije poznato da još neko pravi na ovakav način slatko od latica ruža: ima žena koje prave manje količine i to prodaju, ali ne na ovakav način. Proizvodne prostorije sam opremio po HASSP standardu – navodi naš sagovornik.

Aleksandar napominje da očekuje da ove godine napravi do dve tona slatka i džema. Slatko od latica ruža odlično ide u kombinaciji s kolačima, kao preliv za sladolede, pa čak i za slatki suši.

– Slatko sam uglavnom pakovao u male tegle od 30ml. Dosta ljudi u Beogradu i Jagodini uzimalo je te male tegle kao poklončiće za goste na svadbama. Pakovao sam i u veće tegle, u zavisnosti od toga šta je kupac želeo. Jedan od ciljeva mi je izvoz, jer mislim da bi ovakav egzotičan proizvod imao dobru prođu na stranom tržištu – kaže Aleksandar