Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ „Rosa gusto“ за пробирљиве сладокусце

„Rosa gusto“ за пробирљиве сладокусце

657

Rosa Damascena, односно ружа из Дамаска, позната је по уљу који се користи у козметичкој индустрији, али и по томе што се од ње прави један деликатес – слатко од латица руже.

Александар Недељковић (35) из Јагодине, одрастајући уз оца Горана и мајку Биљану, као и деду Драгољуба који има расадник ружа још од 1972. године, заволео je руже, али је желео да тржишту понуди нешто ново, па је одлучио да направи слатко од ружиних латица. Након што је посадио око 5.000 садница ове руже, прве количине слатка стигле су 2019, а ове године проширио је асортиман на џем од ружа с малином и на сок од руже. Својим занимљивим и оригиналним производима дао је име „Rosa gusto“ што значи „укус руже“.

У килограму посластице 70 цветова

Берба је обављена током јуна, латице су одвојене и ускладиштене на одређеној температури, како би увек биле свеже за припремање посластица током наредних годину дана. Латице се беру од изласка сунца до девет ујутру, јер после уље и боја силазе у корен.

– Тих 5.000 садница ружа довољно је за озбиљну производњу. Нису ми циљ маркети, већ ресторани. Ово је ексклузиван производ јер је сам процес производње компликован. Имам два технолога који су урадили озбиљну рецептуру. Прва производња и продаја кренула је пре короне, тако да сам тада учествовао на сајмовима, поклањао слатко пријатељима, нешто продао ресторанима у Београду и видео да се то људима свиђа. Прошле године је све стало због епидемије. Сада смо кренули у нову производњу и већ има интересовања – каже Александар Недељковић.

Укус слатка од ружиних латица подсећа на ратлук од ружа.

– Текстура је као мешавина слатка од дуња и смокве. Латица руже, која је наравно јестива, цела je и види се у теглици. Слатко је помало егзотично, боја је веома специфична, а мирис и укус не могу да се упореде ни са чим – наглашава Александар.

За килограм слатка од ружиних латица потребно је око 70 цветова, шећер, лимунтус и вода.

Сви састојци природни

– Све су природни састојци, нема хемије, ни конзерванса. Зато је рок трајања годину дана. У рецептури је одређено колико се кува, на којој температури, колико траје пастеризација. Латице су осетљиве и све мора брзо да се уради. Мени није познато да још неко прави на овакав начин слатко од латица ружа: има жена које праве мање количине и то продају, али не на овакав начин. Производне просторије сам опремио по ХАССП стандарду – наводи наш саговорник.

Александар напомиње да очекује да ове године направи до две тона слатка и џема. Слатко од латица ружа одлично иде у комбинацији с колачима, као прелив за сладоледе, па чак и за слатки суши.

– Слатко сам углавном паковао у мале тегле од 30мл. Доста људи у Београду и Јагодини узимало је те мале тегле као поклончиће за госте на свадбама. Паковао сам и у веће тегле, у зависности од тога шта је купац желео. Један од циљева ми је извоз, јер мислим да би овакав егзотичан производ имао добру прођу на страном тржишту – каже Александар