Rozulin, liker od latica ruže

Celog leta vrtovi su nam puni raznovrsnih cvetova, a ruža je, kako predanje kaže, kraljica među njima. Osim uživanja u jedinstvenoj lepoti cveta, od ruža možemo sasvim jednostavno napraviti takođe jedinstveni liker – rozulin. Tradicionalno ga pravimo i u Vojvodini. A, evo kako.

Latice ruža koje nisu prskane, a u punom su cvatu i odaju jak miris, naberu se i očiste od mogućih nečistoća, listića ili eventualnog trunja. U staklenku se ređa red latica koje se malo sabiju, slegnu, pa se pospe kristal šećerom, pa opet ruže, pa šećer… sve dok se ne napuni. Delovaće da je stvarno skroz puno, ali kada se ulije lozovača, neki vole votku, ako imate čistu lozovaču tim bolje, i naspe se do gore. Kada mehurići izađu, zatvori se hermetički.

Ceo postupak pravljenja smo slikali i naše su ruže, kao što se vidi, intenzivno crvene. Posle kratkog vremena pojaviće se crvena boja tečnosti. Ostavi se da stoji na suncu uz povremeno okretanje, da se promeša i pospeši alkoholna ekstrakcija, mesec dana. Nije bitno da bude na jakom suncu, može i negde na terasi. Važno je da odstoji u toplom, a leto je, i da bude dobro zatvoreno, da ne ispari alkohol.

Posle mesec dana se procedi, uspe u konačnu bocu i to je sve. Ali, ne mora biti: neko ko voli, može da ubaci štapić vanile ili vanilin šećer, cimet, korijander, već prema ukusu.

Može da se konzumira kao aperitiv, a i prilikom pripreme specijaliteta kao što je slavna mediteranska rožata. Osim kod rožate, dubrovačke žene znale su rozulin upotrebljavati i kod pripreme prženog slatkog testa, poznatijeg kao fritule, a stavljala se u smesu kako bi joj dala posebnu aromu te kako testo prilikom pečenja ne bi upilo previše masnoće.

Mi ga redovno koristimo kada pravimo palačinke. U smesu se dodaju dve supene kašike rozulina, koji odmah daje palačinkama boju. Vazdušaste su, nisu masne, aroma ostaje, dok se peku alkohol ispari, kao kada se flambira konjakom, a palačinke dobijaju boju, jer je i smesa crvenkasta, a malo i od karamelisanja šećera. Nije komplikovano, nije skupo, vredi probati, a ceo postupak smo vam prikazali “u slici i reči”.

Piše: Prof. Dejan Kreculj

razvojnifv.png

RAZNO

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,