„Rudnik zdravlja“ za zimu

Zbog bogatstva antioksidansa i drugih korisnih supstanci, aronija je korisna u jačanju imuniteta, poboljšanju varenja, regulaciji krvnog pritiska i holesterola, te zaštiti od slobodnih radikala. Može se koristiti u različitim oblicima, od soka i pekmeza do praha i čaja, i preporučuje se za poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja. Visok sadržaj vitamina C i antioksidansa pomaže u borbi protiv virusnih i bakterijskih infekcija. Organska jedinjenja u aroniji štite creva od štetnih bakterija. Korisna je u lečenju srčanih bolesti, dijabetesa i zaštitu kardiovaskularnog sistema. Antioksidansi u aroniji štite ćelije od oštećenja, poboljšavaju opšte zdravlje i regulišu varenje pa tako konzumiranje bobica doprinosi gubitku težine.

Može pomoći u zaštiti od mišićne degeneracije očiju, a utičući na otpornost organizma poboljšava krvnu sliku. Dakle, bobice aronije su bogate antioksidansima, vitaminima i mineralima, što ih čini odličnim izvorom zdravlja. Sadrže vitamine C, A, E, vitamine B grupe (B1, B2, B6), beta-karoten, folnu kiselinu, naicin, vitamin K. Dobar su izvor kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, cinka, bakra, joda, bora, molibdena, kobalta, mangana i drugih minerala. Od antioksidanasa skriva antocijanine i flavonoide, ali i prebiotike koji podržavaju zdravlje creva.

Baš zbog tog bogatstva ne preporučuje se da se pije ili konzumira u neograničenim količinama. Tako je soka dovoljno 3 do 5 dl dnevno, pekmeza samo u desertima, prah kada se doda u jogurt ili musli, čaja dva dl dnevno, dok se sušena aronija ubacuje u žitarice ili koristi za grickanje.

Plodovi aronije su zreli kada postanu sočni, sjajni i skoro crni, beru se u avgustu. Zreli plodovi ne trule, nema crvljivih i teško otpadaju tako da mogu ostati na biljci i do mesec dana po sazrevanju, a da pri tome ne gube na kvalitetu. Optimalno vreme berbe bi bilo kad je procenat suve materije u plodu dostigao vrednost 20 do 22 procenta. Najbolji pokazatelj zrelosti je boja kratke peteljke koja drži plod i koja se menja iz zelene u svetlo crvenu. Kada imamo na umu sve benefite ovih trpkih bobica po naše zdravelje nije na odmet da pribavimo i recepte koji čuvaju ovaj „rudnik zdravlja“ za zimu.

Piše: Svetlana Mujanović

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18