Rukola iz ugla proizvođača

U poslednjih nekoliko godina rukola postaje sve popularnija na trpezama u našoj zemlji, a o isplativosti njenog uzgoja dosta se polemisalo. Na pitanja da li je rukola toliko isplativa za uzgoj i koliko je njena proizvodnja zahtevna, odgovor nam je dala Danijela Petaković, koja se u mestu Bujačić kod Valjeva bavi uzgojem ove povrtarske kulture.

Piše: Tanja Prolić

Naša sagovornica trenutno uzgaja rukolu na nešto više od 5 ari, i to u plastenicima.

– Za rukolu sam čula dok sam radila u restoranu 2017. godine, tada je ona meni i ljudima u mom okruženju bila potpuno nepoznata biljka, ali cena te zime joj je bila 2.000 dinara po kilogramu, te sam već na proleće odlučila da krenem s njenom proizvodnjom i na taj način pokušam da obezbedim sebi dodatnu zaradu – rekla je naša sagovornica.

– Rukolu sam u početku prodavala restoranima, ali potom sam sve količine koje sam proizvodila lako prodavala lokalnim lancima prodavnica, pekarama, kao i na onlajn pijaci koja je nastala u vreme korone – rekla je Danijela Petaković za „Dobro jutro“.

Kako kaže, za rukolu se može reći da je jako zahtevna u odnosu na period vegetacije. Zemlja treba da bude rastresita i dobro zađubrena, a po rečima naše sagovornice, stajsko đubrivo je u tu svrhu bez premca. Što se tiče zalivanja, u sve plastenike Danijela je uvela sistem orošavanja i na taj način je i zaliva i prihranjuje kada je to potrebno. Kako kaže, pokazalo se da se time uštedi vreme i potroši manje vode nego kada se zaliva prskalicom ili baštenskim crevom.

Za sadnju rukole Danijela, iz svog iskustva, preporučuje sredinu februara, kao i da se intezivno gaji do leta, a potom da se napravi pauza do kraja septembra.

A kad je reč o isplativosti, naša sagovornica naglašava da ne živi od proizvodnje rukole, već joj je to sekundarni posao. Koliko joj vremena posveti, toliko i prinosa i novca donese. Rukola je veoma zdrava biljka i svako može da je proizvodi za svoje potrebe, ali ipak ko se odluči za veću proizvodnju, neće pogrešiti jer je to biljka koja uvek može da se proda, tvrdi ona.

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno