Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Rukola iz ugla proizvođača

Rukola iz ugla proizvođača

555

U poslednjih nekoliko godina rukola postaje sve popularnija na trpezama u našoj zemlji, a o isplativosti njenog uzgoja dosta se polemisalo. Na pitanja da li je rukola toliko isplativa za uzgoj i koliko je njena proizvodnja zahtevna, odgovor nam je dala Danijela Petaković, koja se u mestu Bujačić kod Valjeva bavi uzgojem ove povrtarske kulture.

Piše: Tanja Prolić

Naša sagovornica trenutno uzgaja rukolu na nešto više od 5 ari, i to u plastenicima.

– Za rukolu sam čula dok sam radila u restoranu 2017. godine, tada je ona meni i ljudima u mom okruženju bila potpuno nepoznata biljka, ali cena te zime joj je bila 2.000 dinara po kilogramu, te sam već na proleće odlučila da krenem s njenom proizvodnjom i na taj način pokušam da obezbedim sebi dodatnu zaradu – rekla je naša sagovornica.

– Rukolu sam u početku prodavala restoranima, ali potom sam sve količine koje sam proizvodila lako prodavala lokalnim lancima prodavnica, pekarama, kao i na onlajn pijaci koja je nastala u vreme korone – rekla je Danijela Petaković za „Dobro jutro“.

Kako kaže, za rukolu se može reći da je jako zahtevna u odnosu na period vegetacije. Zemlja treba da bude rastresita i dobro zađubrena, a po rečima naše sagovornice, stajsko đubrivo je u tu svrhu bez premca. Što se tiče zalivanja, u sve plastenike Danijela je uvela sistem orošavanja i na taj način je i zaliva i prihranjuje kada je to potrebno. Kako kaže, pokazalo se da se time uštedi vreme i potroši manje vode nego kada se zaliva prskalicom ili baštenskim crevom.

Za sadnju rukole Danijela, iz svog iskustva, preporučuje sredinu februara, kao i da se intezivno gaji do leta, a potom da se napravi pauza do kraja septembra.

A kad je reč o isplativosti, naša sagovornica naglašava da ne živi od proizvodnje rukole, već joj je to sekundarni posao. Koliko joj vremena posveti, toliko i prinosa i novca donese. Rukola je veoma zdrava biljka i svako može da je proizvodi za svoje potrebe, ali ipak ko se odluči za veću proizvodnju, neće pogrešiti jer je to biljka koja uvek može da se proda, tvrdi ona.