Ruralni turizam – šansa za seoska domaćinstva

Potencijali za razvoj seoskog ili ruralnog turizma u Srbiji su veliki.

Ruralni turizam je specifičan oblik turizma koji podrazumeva skup aktivnosti, usluga i dodatnih sadržaja ruralnog stanovništva na porodičnom gazdinstvu u cilju privlačenja turista i stvaranja dodatnog prihoda.

Ruralni turizam, kao što je već navedeno, dotiče dve važne privredne grane poljoprivredu i turizam, gde se kombinovanjem različitih aktivnosti, a u cilju zadovoljenja potreba turista, formira specifičan oblik turističkog proizvoda.

Za ruralni turizam važna je tradicija, kulturne vrednosti, odnos prema prirodi, specifičnosti određenog područja, istorija, ali ključni nosilac interpretacije svih vrednosti je čovek, domaćin/domaćica.

Pri tome seoski turizam je značajan u aktivaciji i održivom razvoju ruralnih područja jer pomaže očuvanju lokalnog identiteta, tradicije i običaja, štiti okolinu, jača autohtonu, tradicionalnu i ekološku proizvodnju i pomaže razvoju ruralnih krajeva na osnovu održivog razvoja.

Koncepcija održivog razvoja podrazumeva uravnotežen ekonomski, socijalni i kulturni razvoj bez ugrožavanja životne sredine, čime će se i budućim generacijama omogućiti da se razvijaju na istom ili višem nivou.

Ruralni turizam pruža mogućnosti na kojima se može bazirati lokalna i regionalna strategija. Zbog toga, njegov uspešan razvoj zavisi od strateške saradnje koja uključuje širok spektar interesnih grupa. Efektivna partnerstva javnog i privatnog sektora su osnova za održivi razvoj.

Bavljenje seoskim turizmom izgleda na prvi pogled vrlo jednostavno.

Ipak, prijem gostiju, ugošćavanje i kreiranje turističke ponude zahtevan je i intenzivan posao koji iziskuje dosta osobnog angažmana i odricanja.

Sve više turista želi da boravi na ruralnim turističkim destinacijama, sve više njih se odlučuje za kraća putovanja i boravak u jedinstvenom prirodnom okruženju, daleko od gradske gužve i sve više gostiju želi da upozna kulturu različitih delova Srbije i uživa u tradicionalnim specijalitetima, domaćoj hrani i pićima. Nove, neistražene destinacije izazivaju sve veće interesovanje. Tu je šansa i za područja koja su nedovoljno razvijena. Korišćenjem podsticaja koji su aktuelni preko Ministarstva poljoprivrede u okviru „Pravilnika o podsticajima za unapređenje ekonomskih aktivnosti na selu kroz podršku nepoljoprivrednim aktivnostima“ i IPARD II fondova – Mere 7.

Bavljenje seoskim turizmom domaćinima omogućava upošljavanje svih članova domaćinstva, kao i prodaju poljoprivrednih proizvoda i namirnica koje su sami proizveli.

Domaćin treba da odredi kome će se obraćati svojim marketingom i koji je motiv koji navodi turiste da izabere ono što on nudi, a ne neku drugu ponudu. U ovu svrhu treba da se razjasne potrebe klijenata i njegove karakteristike, odnosno ciljna grupa, što će olakšati prenošenje informacija o ponudi koja je spremna da zadovolji različite potrebe turista.

Izvor: PSSS Srbije

Piše: Stefanović Dejan

Foto: Agroportal – znanje je moć

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18