„Ružica“ iz Riđice raj za ljubitelje etno turizma

Poslednjih godina vlada sve veće interesovanje za posetu seoskim domaćinstvima i Etno kućama, a ruralni turizam je sve više zastupljen i u Zapadnobačkom okrugu, naročito u vreme pandemije kada je sve manje putovanja u inostranstvo. U Riđici, poznatoj po dobrim vinima, jednoj rečici Plazović (Kiđoš) preko koje u mestu ima čak 16 mostova, veliku pažnju privlači jedinstvena dalmatinska Etno kuća „Ružica“, koja se nalazi na rubu sela i samo dva kilometra od granice sa Mađarskom.

Stara kolevka, škip za hleb, preslice sa vunom, pletene torbe i stotine drugih očuvanih stvari i detalja iz prošlosti mogu se videti u Etno kući „Ružica“, u Riđici. Različiti predmeti koje su preci Daliborke Milić, vlasnice gazdinstva, doneli iz Dalmacije, sačuvani su od zaborava, u njenoj roditeljskoj kući, koja je topos uspomena, topli kutak za druženje i odmor, koje krepi srce i dušu.

„Stare predmete sam sama nameštala po kući, po nekom svom ukusu tako da sve bude na mestu i da ima svoju priču. Sve sam to radila sa ljubavlju. Mnogi predmeti iz ove kuće su stari preko 100 godina. Na primer, drvena kolevka je iz 1903. godine, zatim mnogi ne znaju kako je izgledala „prakljača“ iz 1904. godine koja je služila za pranje veša u to vreme, dalmatinska škrinja koja je doneta iz Dalmacije pre više od 100 godina, a u toj škrinji se nekada čuvala nošnja za devojke“, kaže Daliborka Milić, vlasnica Etno kuće „Ružica“.

Za putnike namernike u ponudi su razni suveniri, sirevi i vina domaćih proizvođača, sokovi i kolači spravljeni po starinskim recepturama.

„Prvi proizvod koji sam počela praviti pre nekoliko godina je džem od kajsija, pa pekmez od šljiva, kompot od višanja, sok, sirup i liker od višanja, nane i zove. Nisam u radnom odnosu, a sve ovo što je ovde radim iz ljubavi zato što ovo ovde sve volim“, kaže Milić.

Daliborka objašnjava da je Etno kuća opremana starinama tokom poslednje decenije, a pojedine predmete je dobila od meštana iz sela. Za budućnost ima planove, a prvi korak je izgradnja prenoćišta kako bi ponuda gazdinstva bila kompletna.

Izvor: RTV

Foto: RTV

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18