Ruzmarin kao začin i lek

Ruzmarin je višegodišnji zimzeleni mediteranski žbun, koristi se u lekovite svrhe i kao začin.

 U hrani, ruzmarin povoljno deluje na metabolizam, čineći teška i masna jela lakše svarljivim. Na taj način povoljno deluje na žuč, kao i na nadimanje.

U narodnoj medicini list ruzmarina koristi se kao sastojak čajeva za lečenje kože, kao i za rast kose. Svež ruzmarin u starom vinu predstavlja dobar tonik za srce i posebno povoljno deluje na sniženi krvni pritisak.

Uspešno pomaže kod umora, napetosti, doprinosi smanjenju hormona stresa, pomaže  u mentalnom radu. Odlikuje se sposobnošću da unapređuje psihofizičko stanje.

Kao začin, ruzmarin se dobro slaže sa sušenim origanom, timijanom, majoranom i čilijem. Ova mediteranska kombinacija najčešće se koristi u pripremi variva i jela sa paradajzom. Slaže se sa pečenim mesom, naročito piletinom i jagnjetinom, i naravno ribom. Kada se sprema jagnjetina, grančice ruzmarina se obmotavaju oko mesa, dok se kod piletine i ribe stavljaju unutra. Posebnu aromu ruzmarin daje i pečenom ili kuvanom paradajzu, bundevi, krompiru, plavom patlidžanu, grašku.

Seje se u kontejnere ili manje saksije tako što se seme prekrije veoma tankim slojem supstrata i održava se vlažnost. Zaliva se prskalicom, bez jakog mlaza. Kad biljke malo porastu rasađuju se u veće saksije ili na stalno mesto.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18