Sačuvajte pelcere lozice na malom prostoru!

Vreme letnjih, sezonskih lozica polako prolazi i uskoro će morati da se unesu u toplije prostorije, kako bi preživele zimu. Međutim, mnogi nemaju mesta u sobama za žardinjere. Primorani su da bace lozice, pa sledeće godine ponovo da ih kupuju i razmnožavaju.

Isprobali smo za vas ideju koja je mnogo puta viđena na internetu o visećim „saksijama“. Jednostavno je i potrebno je manje od pola sata da se na malom prostoru sačuvaju pelceri. Ujedno, viseća saksija ukrašavaće poneko ćoše u hodniku ili sobi cele zime.

Uzeti bilo koju plastičnu flašu, odseći vrh, lemilicom izbušiti rupe sa strane i na dnu, i napuniti je zemljom. Pelcere sa ovogodišnjih lozica, koje se inače lako primaju i brzo rastu, pobosti u rupice i zaliti. Na vrhu flaše izbušiti tri rupe za kanap, kojim će se flaša okačiti. I to je sve!

U proleće izrasle pelcere posaditi u žardinjere koje će ponovo do u kasnu jesen krasiti prozore.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo