Sadašnja potrošnja mesa neodrživa

Sadašnja potrošnja mesa i proizvodnja na postojeći način ugrožava globalno snabdevanje ljudi hranom i nije dugoročno održiva, upozorava konsultantska firma PwC, pozivajući se na sopstvenu studiju.

Proizvodnja hrane u globalnoj potrošnji slatke vode sada učestvuje sa dve trećine, a u zagađenju učestvuje sa tri četvrtine. Uz to, navodi se u izveštaju, proizvodi četvrtinu gasova sa efektom staklene bašte, piše agencija dpa.

Sa okom na rastu svetske ljudske populacije, eksperti PwC pozivaju na hitnu promenu načina proizvodnje namirnica, upozoravajući da sadašnji ne može dugoročno da podmiri potrebe stanovništva.

Rat u Ukrajini je već eksponirao sistemsku neravnotežu koja je izazvala dramatično poskupljenje hrane na svetskom tržištu.

Ključni problem je, međutim, nagli, višedecenijski globalni rast potrošnje mesa, navodi PwC.

U ovom trenutku, naime, ljudi četiri petine svetske poljoprivredne površine direktno ili indirektno koriste za proizvodnju mesa, dok meso pokriva samo 11 odsto globalnog unosa merenog kalorijama. Promena navika u ishrani je stoga imperativ za efikasnije snabdevanje svetskog stanovništva hranom. Čak i zamena govedine piletinom može da prepolovi emisiju CO2 pri proizvodnji mesa, uz smanjenje potrošnje vode za oko 30 odsto. Efekat bi bio još izraženiji masovnim prelaskom ljudi na vegetarijansku ili vegansku ishranu.

 Istovremeno, lanci snabdevanja moraju biti efikasniji, odnosno manje hrane mora da propadne pre nego što stigne do potrošača – trenutno, oko trećina sve proizvedene hrane se na koncu baca zbog kašnjenja na putu od uzimanja prinosa, do maloprodaje.

 PwC za poboljšanje lanca isporuke predlaže široku digitalizaciju, na primer za optimizovano navodnjavanja i đubrenja, kao i precizno praćenje hrane do prerade i isporuke.

 To sve je deo promena neophodnih da rastuća tražnja za namirnicama održivo i bez dramatičnog poskupljenja ostane zadovoljena, navodi PwC.

Izvor: Radio 021

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar