Насловна АРХИВА Бирајте их док цветају, обрадоваће вас на зиму

Бирајте их док цветају, обрадоваће вас на зиму

Међу најлепше и најинтересантније убрајају се физокарпус, кариоптерис, али и украсни кантарион

589
Foto: Pixabay

Прошла је прва половина године и јесен нам куца на врата, идеално време за садњу, пресађивање и промену распореда биљака у врту.

Физокарпус (Phisocarpus) је интензивно обојен листопадни жбун, погодан за прављење контраста у башти. Има мрке стабљике и листове боје црног вина, а бели и ружичасти цветови красе га од маја до краја лета. Током јесени формирају се црвени плодови, који остају на биљци и у зимским месецима.

Овај грм воли сунчана, али и полусеновита места, и добро дренирано земљиште. Ефектно делује као жива ограда и у групама испред високог дрвећа.
Веома је занимљив а ретко се виђа физокарпус опулифолиус „dart`s gold“. Нарасте до два метра, има златножуте крупне листове, док су цветови бели, сакупљени у цвасти. Подсећају на цветове суручице. Најлепше комбинације овог грма су с биљкама црвених и тамнозелених листова, јер тада долази до изражаја његова лепота. Може се комбиновати с црвенолисним, али и по две биљке исте врсте, исте боје цветова а различито обојених листова. Физокарпус се орезује после цветања. Атрактиван је за пчеле, лептире и птице.

Кариоптерис (Caryopteris & clandonensis), или плава магла, грм је висок до 150 центиметара, с усправним али и повијеним тамнољубичастим гранама покривеним ситним маљама. Листови су му сивкастозелени на додир глатки као свила, а кад се протрљају прстима одају ароматичан мирис. Цветови су ситни, плави, сакупљени у цвасти на врховима грана и појављују се у августу.

Иако кариоптериси расту у источној Азији (Кина, Кореја, Јапан), ова врста је хибрид настао сасвим случајно давне 1930. године у малом месту Кландону на југу Енглеске, када је вртлар Артур Симондс покушао да размножи своје биљке. Кариоптерис је брзо освојио срца многих љубитеља цвећа и данас је веома цењен украсни грм у многим земљама. Одговара му плодно растресито земљиште и положаји с много сунца, где ће обилно и дуго цветати. Током сушних летњих дана може се заливати, али умерено, јер не подноси гомилање воде близу корена.У хладним подручјима стабљике кариоптериса с доласком јаких мразева одумру, зими се, под теретом снега оштете и поломе… Међутим, у пролеће ће потерати и касније опет дати прекрасне плаве цветове.

Украсни кантарион (Hypericum magic B.) је веома декоративан жбун висок до 150 центиметара. Има интересантне жутоцрвене пупољке, па се гранчице користе за аранжирање букета. Кад се пупољци отворе, красе га жути цветови с израженим прашницима.

Иначе, украсном кантариону одговара сунчано место и плодно добро оцедно земљиште.

Р. Д. Ј.