Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО САДЊA ДРВЕЋА И ЖБУЊА: Правим избором до савршеног дворишта

САДЊA ДРВЕЋА И ЖБУЊА: Правим избором до савршеног дворишта

704

Текст и фото: Биљана Ненковић

Пролеће је на прагу и време је за садњу дрвенастих и грмоликих врста у двориштима. Обзиром да су то вишегодишње биљке које ће остати годинама на истом месту, њиховом одабиру и садњи треба посветити више времена и планирања. Они дворишту дају структуру, пружају хладовину и станишта су за мале животиње. Пошто су украсне врсте треба водити рачуна да њихове боје, текстуре коре, листова или цветова дођу до изражаја.

Украсно дрвеће и жбуње дају волумен сваком дворишту, али нису само украс. Корисни су. Производе кисеоник, смањују загађења и ерозију земљишта, а истовремено могу да буду место за чаробне тренутке у баштама. Пре тих тренутака потребно је мало планирања и промишљања. Код одабира украсног дрвећа најбитнија је коначна висина стабла и колико је времена потребно да је достигне.

-Неке врсте расту споро и у почетку се одлично уклапају у мала дворишта. Али временом би могле да блокирају светлост ако су близу прозора и чак да оштете темеље куће или стазе. Многа стабла своју коначну величину и лепоту достижу тек после 15 до 20 година, па је то разлог зашто се често грешке виде тек после неколико деценија. Зато морамо имати на уму да дрвеће и жбуње које посадимо више не пресађујемо. Дрвеће се може садити у облику дрвореда, неформалног облика или појединачно. Украсно дрвеће не подноси сенку других биљака, те је први корак одабрати пространо и светло место – каже пејзажни архитекта Магдалена Ненковић.

Биљке не треба садити у мокро тло. Земља треба да буде сува и пре садње је треба прекопати да се проветри, а то је најбоље урадити у касну јесен. Глинаста тла су лоше дренирана и задрже превише воде, па би такву земљу требало побољшати. Потребно је ископати довољно велику рупу, а дно и зид јаме не би требало да буду збијени како се услед јаких киша вода не би скупљала и не би долазило до труљења корења. За већа стабла након садње поставља се ослонац.

Ако је земља лошијег квалитета треба у ископану земљу додати супстрат или компост. Свеже стајско ђубриво или органска ђубрива не смеју доћи у директан контакт с корењем, а око посађене биљке се може ставити слој покошене траве, крављег ђубрива или малча.

Све нијансе црвене

-Најатрактивније су врсте украсног дрвећа са нијансама црвене боје, попут црвенолисне шљиве, јавора, храста, букве. Међутим, треба водити рачуна да се не претера. Препоручује се да се комбинује са осталим врстама. У украсно дрвеће спадају и неке патуљасте форме – каже Ненковић.

Украсни грмови или жбуње могу бити појединачни украс у двориштима или додатак украсном дрвећу. Саде се углавном формацијски, једни до других, у скупинама или дуж стаза.

-Главно правило код садње грмова или жбуња је да ниске врсте иду ближе унутрашњости дворишта, а високе иза њих. На тај начин се на равним теренима постиже динамичан терасаст ефекат. Код одабира врста потребно је у склоповима садити оне које имају сличне потребе за водом, сунцем и саставом земљишта. Да би преко целе године имали вегетацију, треба бирати биљке које у различито време листају или цветају – додаје Магдалена.

Декоративно жбуње

1. Variegatum је изузетан варијетет јавора, шарених листова, висине до 5 метара и исто толике ширине крошње. Добро расте на свим типовима земљишта, чак и на збијеном, а смета му само екстремно суво или екстремно влажно тло. Веома је отпоран на ниске температуре, као и на аеро – загађење. Највише му одговара полусенка.

2. Berberis спада у групу украсног шибља јарких боја, која има 500 различитих врста. То су листопадни или зимзелени украсни грмови који могу бити висине од 30 центиметара до 5 метара. Боје лишћа могу бити жута, златна, зелена или црвена. Лист мења интензитет боје од пролећа, па све до касне јесени.

3. Jапански јавор не заузима много места, лишће током јесени изгледа атрактивно. Узгаја се на заштићеном и осунчаном месту, а воли благо кисела и влажна тла.

4. Магнолија је позната по великим цветовима у белим, розим или љубичастим нијансама. Успева на сунцу или лаганој сенци, а најбоље је садити на местима која су заштићена од јаког ветра и мраза. Врло је погодна као појединачно стабло на травњаку.

5. Јапанска трешња нарасте од 8 и 12 метара. Сади се у рано пролеће или јесен на сунчана места. Воли кисело земљиште са пХ између 4,7 и 7,5.

6. Мерала је листопадни грм или дрвце које нарасте од 4 до 6 метара, цвета у априлу ситним снежно- белим цветовима. Плод јој је црвено – црна бобица, јестива и благо киселог укуса која дозрева од јуна до августа. Воли кисела тла и пуно сунца.

7. Форситија се сади на сунчаним или полусунчаним местима. Расте до 3 метра. Цвета у рано пролеће, а цветови су жуте боје. Одговарају јој тла богата хумусом и смањеном влагом.

8. Јасмин воли сунчана места, расте до 5 метара, а опсег крошње му је око 2 метра. Интензивног је мириса. Цветови су беле боје, а пролеће је идеално време за садњу.

9. Пауловнија је високо дрво. Оптимална пХ вредност тла за њу је између 5 и 8, а садња се обавља искључиво у пролеће, најчешће средином маја, када прође опасност од мразева. Висина стабла може достићи и 20 метара, па треба бити врло опрезан при избору места за ово дрво.

10. Дивљи кестен воли плодна, добро дренирана и умерено влажна тла, благо киселе или неутралне пХ реакције. Размножава се семеном које ће, ако је посејано у пролеће, проклијати након три до четири недеље. Може да се размножава када да се младе биљке поред стабала пресаде или се саднице купе.

11. Јоргован воли јако сунце, али подноси и благу сенку. Најбоље време за садњу је у пролеће или у јесен на размацима од 1,5 до 4,5 метара.

Јоргован привлачи лептире, лаванда пчеле

-Зимски јасмин, хибискус и будлеја цветају током целог лета, док курика своју лепоту показује на јесен, и то јако декоративним бобицама и лишћем које мења боју у црвену. Обратите пажњу и на боју, облик и мирис цветова. Неки грмови опојно миришу, па ако то желите бирајте јасмин, лоницера јапоница, летни јоргован, зимски јасмин, глицинију или јоргован. Рецимо јапанска дуња и спираеа баш не миришу. Многе врсте грмова можете набавити у разним бојама цветова, па кад једном одаберете врсту, можете још и тражити ту врсту у одређеној боји. Баштенски хибискус може да буде у белој, розе, црвеној или плавој боји. За привлачење животиња можете такође посадити одређене врсте. Летњи јоргован привлачи лептире, док лаванда дозива пчеле – каже Магдалена Ненковић.