Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Садња винове лозе

Садња винове лозе

2551

Пише: Зорица Милосављевић

На одабир момента садње винове лозе утиче више фактора, али ако се постави питање стручњацима када је најбоље то учинити, одговор би био – на пролеће. У нашим агроеколошким условима погодан тренутак за садњу јесте и јесен, када калемови уђу у фазу мировања, али у том случају обавезно је загртање, јер може доћи до измрзавања у току зиме. Из тог разлога најчешће се препоручује пролећна садња. Јесења садња с аспекта укорењавања и пријема калемова јесте погоднија у односу на пролећну, али ако је калем здрав и земља припремљена како треба, винова лоза се добро прима и у пролећној садњи.

Оптимално време за садњу винограда јесте између 15. марта и 15. априла. Директор Департмана за воћарство, виноградарство, хортикултуру и пејзажну архитектуру новосадског Пољопривредног факултета доц. др Драгослав Иванишевић каже да време садње у многоме зависи од саме године, јер некада у том периоду буде кише и не може се садити. Има примера да су виногради посађени успешно половином маја и почетком јуна. У познијој фази садње потребно је чешће заливање, а ако се виноград посади на време, у уобичајеној години, онда се може избећи додатно наводњавање.

Бирати осунчане и добро проветрене терене

– Веома је битно пре садње одабрати добру локацију за подизање винограда и то је можда и кључан фактор, мада има доста правила о којима треба водити рачуна – каже Иванишевић. – Треба бирати терене који су осунчани, а то значи јужне или југозападне експозиције, добро проветрене, да нису у некој удолини где се накупља и хладна ваздушна маса, али и земљишна и атмосферска влага. Припрема земљишта је такође врло важна, и с њом не треба журити, чак је можда боље прескочити једну годину са садњом да бисте земљу спремили како треба. Може се учинити да је дуго чекати годину, но не треба заборавити да се виноград сади на период од 30 до 40 година, тако да та једна заиста ништа не представља, што потврђују примери из праксе. Дешава се да људи журе са садњом, случајеви када људи журе са садњом, па на крају, када подвуку црту, увиде да ништа нису добили журбом. Ако је земља спремна, виноград ће се боље развијати и пре ће ступити на родност те се тако ништа не губи.

Иванишевић наглашава да је од великог значаја и оријентација редова и организација винограда у правцу север-југ, но веома често правац редова одређује нагиб терена, дување ветрова и облик парцеле. Ако је облик парцеле такав да не може да се испоштује препоручена оријентација реда, напомиње он, онда се могу прилагодити сортимент и други елементи том облику, да би виноград био како треба.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us