Насловна РАЗНО Шафрањика се шири Суботичком пешчаром

Шафрањика се шири Суботичком пешчаром

73

Шафрањика, строго заштићена биљне врста, већ две деценије расте у заштићеном подручју Суботичка пешчара, а добра вест је да се број јединки ове биљке из године у годину повећава.

Тренутно око 100.000 јединки шафрањике расте на 142 локације, од којих су неки микролокалитети са свега неколико јединки. Када је 2003. године започела ревитализација „Суботичке пешчаре“, у том пределу било је свега 2.000 примерака. Међутим, Јавно предузеће „Палић-Лудаш“ годинама је спроводило активне мере заштите како би повећао број ове заштићене врсте.

„Имамо изузетно добре резултате. Томе у прилог говори чињеница да се након две деценије активних мера заштите број јединки попео на 100.000. Од 2008. године спроводимо мере активне заштите природе и оне су кључне за опстанак шафрањике, јер је као врста веома специфична и захтева одговарајуће услове за раст“, каже руководилац Сектора заштите природе у ЈП „Палић-Лудаш“, Сандра Чокић Рех.

Шафрањику, шумо-степску биљку ендемске врсте, краси цвет љубичасте боје. Расте само на северу Војводине и у Мађарској, мањим делом у Румунији и Француској, као и Италији где постоје одређени варијетети овог предивног цвета.

Ова биљка је строго заштићена и не сме да се бере. Изузетно је специфична јер су услови станишта морали да буду одговарајући да би она опстала. У башти ова биљка неће успети.

„Шафрањика цвета у фебруару и марту, плод доноси до маја или јуна. После тога у току јесени и у зимском периоду спроводимо уклањање подраста и то се ради механички, како би она могла да се испољи“, каже Чокић Рех.

„Пошто је реч о јединственој врсти коју можете видети само на неким просторима. Много тога још ни струка не зна о овој врсти. Понекад смо у страху да ће зимски услови утицати на број јединки шафрањике. На крају се увек испостави да ова биљка има један чудан начин живота“, објашњава директорка ЈП „Палић-Лудаш“, Марта Добо и додаје да се мониторинг ради сваке године у време цветања шафрањике.

Активности на заштити природе подржао је и Покрајински секретеријат за урбанизам и заштиту животне средине.

„У складу са одлуком о додели средстава, Јавном предузећу „Палић-Лудаш“ додељено је 2,4 милиона динара за пројектне активности на територији четири заштићена подручја. У питању су Парк природе “Палић”, Специјални резерват природе „Селевењска пустара“, „Лудашко језеро“ и Предео изузетних одлика „Суботичка пешчара“, рекао је помоћник покрајинског секретара за урбанизам и заштиту животне средине, Гојко Палалић.

Иначе, шафрањика је вишегодишња зељаста биљка, висока 8 – 15 центиметара. Има кртоласту луковицу са кожастом туником и два до три листа, који су линеарно ланцетасти, голи и јављају се у време цветања. Врста је заштићена Правилником о проглашењу и заштити строго заштићених и заштићених дивљих врста биљака, животиња и гљива.

Зорана Љубојев