Sajam etno hrane i pića od 25. do 28. novembra u Beogradu

Sajam etno hrane i pića, najstarija, najveća i najkompletnija smotra proizvoda i proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope, biće održan po 15. put na Beogradskom sajmu u Hali 3 od 25. do 28. novembra.

Kako je navedeno u saopštenju sajma, ove godine će se predstaviti više od 300 proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda – rukom rađenih proizvoda po tradicionalno recepturi, najčešće od organski gajenih sirovina, ali i novi proizvodi nastali na temljima tradicije i mašti proizvođača, kao i ambalaža za pakovanje tradicionalnih proizvoda.

Mali proizvođači će uglavnom nastupiti na zbirnim štandovima u organizaciji Privredne komore Srbije i njenih regionalnih ogranaka, Zadružnog saveza Srbije i Vojvodine, gradskih uprava i udruženja. U organizaciji Privredne komore Srbije nastupiće proizvođači iz: Leskovca, Zaječara, Požarevca, Kraljeva, Kragujevca, Kruševca, Užica, Valjeva, Zrenjanina, Pančeva, i Beograda.

Zadružni savezi Srbije, Vojvodine i Beograda, kao i Zemljoradnička zadruga Svrljižanka i Zemljoradnička zadruga iz Ribaševine okupiće i predstaviti svoje zadrugare.

U organizaciji lokalne samouprave nastupaju proizvođači iz Beograda, Mladenovca, Žagubice, Petrovca na Mlavi i Blaca, a nastup izlagača iz Babušnice organizovala je turistička organizacija ovog mesta.

Po prvi put će se na Sajmu etno hrane i pića predstaviti Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa grupom proizvođača, a Privredna komora Srbije će posebno predstaviti nosioce robne marke Čuvarkuća iz oblasti tradicionalne prehrambene proizvodnje.

Nastup malih proizvođača iz nedovoljno razvijenih opština po prvi put je na ovogodišnjoj manifestaciji organizovao i Kabinet ministra bez portfelja.

Udruženje Karitas predstaviće 30 proizvođača tradicionalnih proizvoda iz centralne Srbije u okviru svog programa podrške proizvođačima tradicionalnih proizvoda. Posebno će biti organizovano i predstavljanje izlagača iz kolubarskog kraja.

Na 15. Sajmu etno hrane i pića nastupiće i afirmisani proizvođači kao što su Granice iz Mladenovca i Mesoprodukt, Ruma.

Međunarodni karakter manifestaciji daće učesnici iz Republike Srpske i Rumunije.

– Sajam etno hrane i pića služi ne samo prezentaciji i prodaji, već i razmeni znanja i edukaciji učesnika, pa institucije i izlagači organizuju čitav niz stručnih i promotivnih programa u kojima prikazuju rezultate svog rada ili narodne običaje i proizvode – dodaje se u saopštenju.

U revijalnom delu manifestacije koji se odvija u Etno dvorištu ili na štandovima izlagača, predstavljaju se i degustiraju jela karakteristična za pojedine regione, neka za mnoge zaboravljena jela, koja će pomoći da upoznamo ukuse i običaje pojedinih epoha i regiona. Poseban segment Sajma etno hrane i pića predstavlja Izložba rukotvorina koju ove i godine organizuje Društvo srpskih domaćina.

Žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka u prepoznavanju najkvalitetnijih proizvoda oceniće eksponate u više robnih grupa i podgrupa i dodeliti diplome i priznanja, a najboljem među njima najviše godišnje priznanje – Sajam etno hrane i pića – robna marka iz Srbije 2021. godine.

Sajam će biti otvoren od 10 do 19 sati. Cena ulaznica biće 300 dinara, odnosno 200 dinara za grupne posete.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18