Sajam malih proizvođača hrane

Dan je u Beogradu bio taman. Ni previše hladno, ni previše toplo, a taman za održavanje još jednog, sedmog po redu, Bazara malih proizvođača hrane u Srbiji. Taman da sirevi ne počnu da mekane, kolači ostanu dovoljno topli i sveži, a čvarci puste miris koji privukao mnogobrojne posetioce u restoran Azbuka u centru grada. Mali prostor, a velika gužva. Proizvođači iz Užica, Kragujevca, Gostilja, Novog Sada i svi sa osmehom, svi predusretljivi, nude robu za probu, ne štede. Posetioci se gurkaju, obilaze jedni druge, prolaze od štanda do štanda, probaju od svega po malo. A svega je bilo, zaista svega. Najslađe je prodavao najslađi i najmlađi, Kosta, mafine od čokolade, kokosa, voća, kako je objasnio. Sa svojih najviše šest godina, jedući vruć burek, pomagao je majci na štandu.

– Paaaa, imate tu sve ukuse i jako su lepi. I voće, i čokoladu, evo ovaj ima šlag, a ovaj je sa kokosom – pokazuje vešto, prosto ne možete da ga odbijete. Čak i da vam se kolači, koji su inače bili jako uskusni nije Kosta ništa preterao, ne jedu kupili biste. Malo dalje od Koste još jedan vidno raspoložen momak, momčina Novak Stevanović, učenik četvrtog razreda iz Čačka, pomaže roditeljima na štandu sa medom. Priljčiv, kako kaže otac, PR firme, voli med i pčele, a najviše sajmove.

– Obožavam sajmove, to mi je odličan provod vikendom. Skoro na svakom sam bio, nije mi teško da pomažem roditeljima. Imamo razne ukuse ovde, svako može naći nešto za sebe – ubedljiv je mali-veliki trgovac. Dok Novak pakuje med u kese i prebrojava kusur, kod porodicae Španović čije je gazdinstvo u Novom Sadu, stvara se gužva. Nož stalno radi, seku se i mere kobasice, šunke, suvi vrat, kulen, slanina. Nema predaha. Na drugom kraju izložbenog prostora veliku pažnju privukao je ekstra tvrdi punomasni „Gostiljski sir“, rađen alpskim stilom sirenja.

– Naš sir je jedinstven jer ga mi pravimo po alpskim recepturama. To je sir od celog mleka, ne skida se kajmak, zbog toga ima tako zlatnu boju i ima 35 grama masti na 100 grama sira. Zri minimum četiri meseca u određenim uslovima – objasnio je Mirko Mijailović iz Gostilja dok nam pogled na drugu stranu lagano odvlači još jedan sir, neobičan, sušen i preukusan, sir porodičnog gazdinstva iz Užica „Dostojno prirode“. Na njihovom štandu osim sira su sušeno voće, sušeno povrće, sirupi, sokovi, voćne rolnice. Sve zdravo, bez šećera i aditiva. Zdravi i ukusni su bili i čvarci proizvođača iz Bačkog Petrovca, farme Horvat, toliko ukusni da ih je već na početku bazara nestalo. I sve je na sajmu bilo domaće, svemu je posvećena velika pažnja, u sve je dosta ljubavi utkano, zbog čega su i proizvođači i posetioci bili prezadovoljni.

Tekst i foto: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18