Sajam starih zanata u Vrnjačkoj Banji

U Vrnjačkoj Banji se danas završava Sajam starih zanata, rukotvorina, meda i lekovitog bilja. Duž cele Promenade se protežu štandovi proizvođača iz cele Srbije. Od suhomesnatih proizvoda iz Vojvodine do kožnih prsluka iz Pirota. Na štandu sa ručno izrađenim haljinama, bluzama i miljeima zatekli smo gospođu Jelicu iz Trstenika kako veze cvetne detalje na haljini. Ovim poslom se bavi iz hobija, penzionerka je već 15 godina, a veze više od 20 godina. Koliko joj je vremena potrebno za rad na jednoj haljini zavisi od modela i želje kupca.

– Rad zavisi od modela i šta želite na haljini. Ako želite samo detalj, naravno kraće traje. Ako želite više, za vez je potrebno 3-4 sata. Svaku čipku sama radim i za čipku je potrebno više vremena, bar dva dana, sve zavisi od veličine haljine. To su neki detalji koji daju dušu haljini koja je više tradicionalana – a da bi haljina bila tradicionalna koristi se i tradicionalni materijal, pamuk.

– Platno koje koristim je pamuk koji je jako prijatan za kožu, lepo se održava i pere se na 30 stepeni. Vi možete doneti i vašu košulju ili haljinu da je oplemenimo i izvezemo – njoj vez i ne pada teško, jer je atmosfera u banji prijatna a vazduh čist i leči.

– Ispunjava me ambijent Vrnjačke Banje, a vazduh koji struji sa Goča ne može da se plati. Što se tiče ručnog rada to trebate da volite – rekla je Jelica za Dobro jutro.

R.D.J.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18