Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ SALAŠ – VIZITORSKI CENTAR ZASAVICA u Zasavici 2

SALAŠ – VIZITORSKI CENTAR ZASAVICA u Zasavici 2

1231
Фото: Мирослав Божин

Jedan od najupečatljivijih ravničarskih doživljaja može da vas zadesi na mestu koje je postalo simbol života u prirodi. Na jednom mestu mogu da se vide tek pronađena reka, magarci, konji, mangulice, krave, pulini, jata ptica, traže tartufi, hvataju leptiri… Toliko tek, da gradski čovek, a pogotovu deca – ne mogu da dođu sebi! Salaš i Vizitorski centar u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica nalaze se u južnom delu Vojvodine i na severu Mačve, na teritorija opština Sremska Mitrovica i Bogatić. Rečica Zasavica i pritoka Batar u dužini od 31 km okružene močvarom, trstenicima  i pašnjacima zanimljiv su spoj biodiverziteta, ali i aktivnosti koje privlače veliki broj turista iz zemlje i inostranstva.

Najatraktivniji deo ovog jedinstvenog salaša je Vizitorski centar, koji se izdiže kao gorostas iznad vode i pustare. On okuplja gorane i druge ljubitelje prirode. Rezervat i salaš posećuju đaci na  ekskurzijama  i  grupe turista  iz zemlje i inostranstva. Posebna atrakcija su domaće životinje, koje ovde imaju izuzetno mesto i ulogu. Posetioci mogu da ih vide u štalama, ali većim delom godine i na pašnjaku od 500 hektara. Ovde se gaje mangulice, magarci, podolsko goveče, a na pašnjacima se susreću s kravama koje meštani  iz obližnjeg  sela Zasavica doteruju na pašu.

Foto: Miroslav Božin

Ovde dolaze brojni gosti. Održavaju se razne radionice, a najviše je dece na đačkim ekskurzijama i porodičnih poseta. Jednom godišnje organizuje se i likovna kolonija, na kojoj se okupljaju slikari iz celog sveta.

Moguća je vožnja brodićem po Zasavici, pecanje, vožnja čamcima, a praktikuju se pecaroške ture. Ovde se okupljaju i učesnici mnogih radionica i drugih skupova. Domaćini prodaju suvomesnate proizvode od mangulice,  magareće kreme i sapune…

Najatraktivniji proizvod je sir od magarice, najskuplji sir na svetu,  čiji kilogram košta 1.000 evra. Nedavno su pronađeni beli i crni tartufi, koji su u raznim varijantama takođe ubačeni u jelovnik. Ovde se isključivo jedu specijaliteti iz sopstvene ponude domaćina. Za predjela su u ponudi suva kobasica, kulen, šunka i slanina od mangulice i razni gulaši – od mangulice, magarećeg mesa, podolskog govečeta i guščijeg mesa. Po dogovoru, priprema se i na ražnju pečeno prase  od mangulice.

Foto: Miroslav Božin

Sir od magarećeg mleka

Magareći sir koji se proizvodi u Zasavici – najskuplji je na svetu.  Hiljadu evra za kilogram! Nije baš da sam sir košta toliko, iako se proizvodi ovde i samo na još jednom mestu na planeti. Ne meri se na pijačnom kantaru ili elektronskoj vagi, već je “skockan” u lepo upakovane trouglove, pa onda još u kartonsku ambalažu, koja privlači pažnju na prvi pogled. Sir se, u takvom pakovanju,  po 50 grama, prodaje za 50 evra, naravno – u protivdinarskoj vrednosti.

A ukus – lep, iako skup! Kažu da je taj magareći zalogaj svojevrstan doživljaj kad se jede na tanjiru s kulenom od konjskog i mesa od mangulice, slaninom i šunkom, takođe od mangulice!

Proizvode ga po jedinstvenom receptu. Magareće mleko je na ceni. Kažu da je po sastavu najpribližnije majčinom i da ima niz korisnih sastojaka. Zato se ponekad upotrebljava i kao hrana za bebe. Mleko od magarice nema mnogo masti, pa je teško od njega napraviti sir. Ovde su se snašli i pronašli recept. I pored visoke cene, sir se kupuje kao ekskluziva, kao suvenir, ali i za prijeme. Prošle godine, čak 10 kilograma je poslato u Singapur jednom poslovnom čoveku za događaj na kojem su se posluživali specijaliteti iz celog sveta.

Dobro jutro broj 563 – Mart 2019.