Samo najkrupniji plodovi mogu u svet

Zahtevi svetskih trgovaca i kupaca u pogledu kvaliteta ploda borovnice i njenog očuvanja od berbe do krajnjeg potrošača postaju sve veći izazov za naše proizvođače. Poseban problem u prethodnim godinama bio je taj što se za jedini kriterijum kvaliteta za ovo voće postavila krupnoća ploda. Zanemaruju se dragoceni sastav, organoleptičke karakteristike i sve druge osobenosti zbog kojih se borovnica u svetu sve više koristi. Treba istaći da je krupnoća plodova kao kriterijum nametnuta od prodavaca đubriva i biostimulativnih sredstava koji su, kako je vreme prolazilo, zahtevali sve veću i veću kalibražu. Tako u poslednjih nekoliko godina krupnoća 16+ mm postala je standard za otkup.

Da bi postigli zadati kriterijum, proizvođači su u svojim zasadima sprovodili rigoroznu rezidbu kao i pojačanu ishranu i zbog toga su trpeli sve veće i veće troškove proizvodnje. Zadnjih godina povećani troškovi nisu kompenzovani većom dobiti pa su prozvođači počeli da menjaju praksu, ali i povećaju prodaju na lokalnom tržištu na kome su ostvarivali veću cenu nego u otkupu. Značajan broj njih je započeo preradu plodova u sokove, džemove i alkoholna pića, a sve je pratila i odgovarajuća promotivna kampanja pa je i prodaja ovih proizvoda rasla.

Kada sazrevaju plodovi borovnice, u kojoj godini od sadnje, kada dostižu punu rodnost, pročitaćete u nastavku teksta ukoliko se pretplatite na naše internet izdanje.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno