Šampionska šljivova prepečenica u rangu najboljeg viskija i konjaka

Stara šljivova prepečenica iz 2001. godine, brenda Stari vitez, proglašena je za apsolutnog šampiona trećeg Međunarodnog ocenjivanja rakija, likera i džinova u Zagrebu. Rakija iz Zavlake, u okolini Krupnja, osvojila je maksimalnih 20 bodova, a to se dogodilo prvi put od kada se ovo takmičenje održava. Draž je još veća, kada se zna da se i Stari vitez ovde predstavio po prvi put.

– Na vodećim sajmovima jakih alkoholnih pića u Srbiji i regionu osvojili smo niz nagrada za naše proizvode, ali na sajmu u Hrvatskoj smo ove godine učestvovali prvi put. Ovako visoku ocenu zaista nismo očekivali, to je bilo veoma prijatno iznenađenje za nas – kaže za eKapiju Luka Perić, naslednik svog oca i dede.

Naime, ljubav prema rakiji i njenoj proizvodnji nasledio je od oca, Slobodana Perića, koji je bio pukovnik, srpski vojni pilot. Učestvovao je u ratu 1999. godine, kada je, dan posle početka bombardovanja, oboren iznad teritorije Republike Srpske. Penzionisan je u 42. godini. Potom se, po uzoru na svog oca, posvetio uzgoju šljiva, a izgradio je i destileriju. Nažalost, poginuo je u saobraćajnoj nezgodi 2010. godine.

Proizvodnju je 2013. godine nastavio Luka, koji nam otkriva da je tajna dobre rakije u posvećenosti kompletnom procesu, od uzgajanja šljive do finalnog sazrevanja proizvoda.

Rakija Stari vitez pravi se od sorte šljive požegača, koja uspeva u Podgorini i Rađevini, na nadmorskoj visini od 300 do 1.000 metara.

– U našim krajevima, što se sorte požegače tiče, postoji veliki problem sa zagađenjem okoline u poslednjih nekoliko godina, a šljiva požegača je poznata po tome što uspeva i rađa u izrazito čistoj prirodnoj sredini na obroncima planina – napominje.

Kaže i da su njihovi kupci i dugogodišnji saradnici ljudi koji umeju da prepoznaju pravi kvalitet. Tu spadaju i mnogi ugostiteljski objekti širom zemlje.

– Istina je da je naša šampionska šljivova prepečenica u rangu sa vodećim brendovima viskija i francuskih konjaka. Maloprodajno mesto svih naših proizvoda nalazi se u srcu Beograda, gde se može i probati rakija – kaže Luka Perić.

Kako je nastala ideja o Starom vitezu?

Vekovima su na obroncima Cera, Vlašića i Sokolskih planina živeli vredni ljudi koji su u miru uzgajali šljivu, a u ratovima bili hrabri ratnici i vitezovi. Umeće pečenja prirodne rakije, kao i rodoljublje, prenosilo se s kolena na koleno do današnjih dana. Stara šljivovica prepečenica Stari Vitez nastala je u čast svih predaka, vrednih voćara i hrabrih ratnika.

Piše: Aleksandra Kekić

Izvor: eKapija

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18