Sanacija kanala za navodnjavanje Čačak-Parmenac

Kanal za navodnjavanje Čačak – Parmenac, sa kog su se vodom snabdevala poljoprivredna zemljišta od Parmenca do Katrge, izgrađen je 1957. godine i zbog dotrajalosti nije u funkciji.

Sada se konačno krenulo sa njegovom rekonstrukcijom, a vrednost radova je 5,7 mil EUR, koji se finansira iz kreditnog aranžmana između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Projekat podrazumeva sanaciju i modernizaciju kanala za navodnjavanje od brane u Parmencu do Katrge u dužini od 24 kilometra, a ukupna dužina postojećeg kanala, koji će biti betoniran i u potpunosti saniran je 5.350 metara od Parmenca do kanala Moravac.

– Za potrebe distribucije vode od kanala kroz mrežu projektovane su četiri crpne stanice, do krajnjeg korisnika sistema vodosnadbevanja. Očišćen je ceo kanal od mulja,rastinja, smeća i zemlje kao i pojas oko samog kanala. Uradili oko kilometar servisne saobraćajnice duž kanalana delu kod kanala u Trbušanima. Završili smo 3.500 m distributivnog cevovoda od ugovorenih 10.855 metara – kazao je gradonačelnik Milun Todorović.

Ukupna dužina distributivne mreže je 10.885 metara, a biće ugrađene cevi različitih prečnika, kao i postavka 11 cevovoda i 175 hidrantskih jedinica.

Izvor: Glas zapadne Srbije

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18