Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО САНСЕВЕРИЈА: Ноћни произвођач кисеоника у спаваћим собама

САНСЕВЕРИЈА: Ноћни произвођач кисеоника у спаваћим собама

141

У америчким научним часописима наведено је истраживање које је спровела НАСА, да биљка сансеверија пречишћава ваздух. Ова биљка из ваздуха упија токсине који штете људима, као што су формалдехид, ксилен, бенхзин и тоулен. За разлику од других биљака које ноћу троше кисеоник, сансеверија одстрањује угљендиоксид и испушта кисеоник. Другим речима, она је ноћни произвођач кисеоника, те би је требало зими унети у спаваће собе.

Пише: Биљана Ненковић

Сансеверија не захтева претерану негу, а поред предности као што су минимална брига и максимална декоративност, веома је корисна биљка. Она ваздух оплемењује негативним јонима, који често недостају у затвореном простору. Утврђено је да негативни јони добро утичу на опште здравље. А њих је у собама све мање у савременом начину живота, због коришћења грејања, климе, јаких светала и многих других електричних уређаја, који нарушавају квалитет ваздуха.

Упија штетно зрачење рачунара

Сансеверија има још једну важну карактеристику – упија штетно електромагнетно зрачење које стварају рачунари. Због тога је корисно поставити је у канцеларију или у радну собу у којој има компјутера. Сансеверија је због тога сврстана у сам врх листе пожељних собних биљака. Осим тога, веома је декоративна и припада првенствено просторима с минималистичким дизајном.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us