Насловна ВЕСТИ1 Saopštenje za javnost Ujedinjenih udruženja poljoprivrednika Srbije

Saopštenje za javnost Ujedinjenih udruženja poljoprivrednika Srbije

619
Foto: Matija sa VMO wikimedia.org

Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice,  Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije,  Savez udruženja poljoprivednika Banata,  Udruženje poljoprivrednika Aradac, i drugi, u svetlu poslednjih dešavanja  za koja smo saznali u medijima, a radi otklanjanja nedoumica saopštavamo:

Sastanak koji je održan u ministarstvu 05.06.2024. svakako je za pohvalu što su problemi izneti ponovo ministarstvu po ko zna koji put!

Teme na sastanku za koje smo saznali iz medija većim delom su bila u vezi problema iznošenih u toku protesta 2022. i 2023. godina posebno akcenat je stavljen na novembar 2023.

Izenanađujuće je  nas da su probleme iznosila udruženja koja nisu učestvovala u pregovorima sa Vladom u Kisaču, no nije problem bili su u „Palati Srbija“ kada je Vlada  Srbije to i prezentovala 26.12.2023. kao plan i program za agrar za 2024 .

 Skandalozno je to što ovlašćenom predstavniku  udruženja iz Šumadije koje je pozvano na sastanak nije dozvoljen pristup ovom  sastanku u ministarstvu.

Iz medija smo saznali i to da ministar poljoprivrede nije informisan o problemima i dogovorima, pa nam nije najjasnije kako se vrši primopredaja dužnosti te preporučujemo da bivša premijerka,  a sadašnja predsednica Skupštine Ana Brnabić,  kao aktivan učesnik u pregovorima sa poljoprivrednim udruženjima u periodu 2022-2023, informiše sadašnjeg premijera Miloša Vučevića i resornog ministra poljoprivrede Dr Aleksandar Martinović o sporazumima i dogovorima sa poljoprivrednim udruženjim.

Ona će sada kao prva među jednakima u zakonodavnoj vlasti  učestvovati u donošenju i izmenama zakonodavnog okvira za poljoprivredu. Nije prvi put da se institucije ogluše na apele i zahteve udruženja, no svima je poznato kako pojedina udruženja odreaguju!

Takođe, nije jasno šta je izneto i dogovoreno na sastanku, s obzirom da ni sadašnji ministar poljoprivrede ni učesnici ovog sastanka nisu bili prisutni na sastanku u Kisaču, kada su bivši predstavnici Vlade Srbije pregovarale i predložile rešenja za predstavljene zahteve i probleme u poljoprivredi.

Kako smo saznali iz medija, nije bilo reči o uređenju robne berze, ni o nastavku odnosno daljem načinu rada Radne grupe za uređenje berze, što je jedan od prioritetnih problema i zahteva.

Postavlja se pitanje da li će članovi Radne grupe biti u istom sastavu, tako i Ana Brnabić, kao i da li je po tom pitanju neupućen i Dr Martinović .

 Razumemo da je primopredaja ministarstva na neki način proces, ali ukoliko resorni ministar zaista želi da u potpunosti bude informisan, posebno o poslednjem dogovoru iz Kisača, smatramo logičnim da razgovara sa učesnicima tog sastanka, pa smo tako raspoloženi da pomognemo ministru u svakom trenutku po ovom pitanju. To je bio poslednji sastanak i  važeći dogovor između Vlade Srbije i poljoprivrednika.

Neminovno je da će poljoprivrednici biti nezadovoljni, već će biti  ljuti i neće se moći kontrolisati nezadovoljstvo poljoprivrednika kao što smo videli u po Berlinu, Parizu i Briselu.

Što nije isključeno da neće biti i po Beogradu, Novom Sadu i širom Srbije…

UJEDINJENA UDRUŽENJA POLJOPRIVREDNIKA SRBIJE