Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Сапун трава, ретка и врло корисна

Сапун трава, ретка и врло корисна

477

Знате ли да постоји трава која, осим што је лековита, служи и за личну хигијену? Сапуњача, сапун трава у време пре шампона и индустријских сапуна, миришљавих примамљивих купки, коришћена је за прање веша, купање и једноставно прање руку. О тој трави, где се налази, за шта се користи и како је сачувати, за Добро јутро је говорио травар Миодраг Тодоровић – МиоБиље.

– Сапуњача, сапун трава (црвена и бела) је вишегодишња зељаста биљка, расте на влажним и песковитим теренима поред река и потока, у шикарама и запуштеним местима. Као украсна биљка гаји се у вртовима, цвета читавог лета, а цветови су миришљави, љубичасти или бели – осим што украшава вртове, ова биљка је, по речима травара добра и у домаћинству.

– Лековити део је корен, који се вади у марту или октобру и новембру, важно је да биљка буде старија. Чисти се од земље и трулих делова, сече на комадиће и суши на сунцу у танком слоју или сушари на температури од 40 до 45 степени. Вековима је коришћена као средство за хигијену. Биљка са којом можете да оперете руке као сапуном или косу као шампоном. Ствара пену због великог садржаја сапонизида, а у нашим крајевима су је жене користиле за прање веша – сталним коришћењем дошли смо до тога да је биљка ретка и да је потребно бити опрезан приликом вађења корена.

– Са вађењем корена не би требало претеривати јер је сапуњача ретка биљка и треба је сачувати. Осушен корен је сладуњаво-горког укуса, а кад одстоји постаје љут. Корен је у виду чаја делотворан код прехладе, кашља, бронхитиса,  избацивања слузи, упала синуса, благи је диуретик, снижава холестерол у крви, јача имуни систем, ублажава болове и помаже код реуме и гихта. Праве се и облоге које ублажавају екцеме и чиреве на кожи – објаснио је Миодраг Тодоровић за Добро јутро.

Чај од сапун траве

Чај за имунитет и чишћење плућа, спрема се тако што се пола кашичице сувог корена прелије са два дл кључале воде, остави да одстоји 10 минута и процеди. Пије се шоља чаја, два до три пута дневно.

Текст: Зорица Драгојевић