Насловна ТЕМЕ ПЧЕЛАРСТВО Šarm meda u ljutoj kapljici

Šarm meda u ljutoj kapljici

Невенина медовача као остварење једног девојачког сна

576

Još tokom studiranja Nevena Novićević iz Velike Plane postavila je sebi cilj – da svoje znanje pretoči u nešto jedinstveno, nešto što će biti kruna njenog rada.  U tome je i uspela. Završila je Poljoprivredni fakultet, smer prehrambena tehnologija. Sve što je godinama učila znalački i vešto je uklopila sa duhom moderne tehnologije, a potvrda za to je medovača – rakija koju mnogi smatraju pravim praznikom za sva čula. Svojom aromom i oštrinom ovo piće je osvojilo i najzahtevnije ljubitelje domaćih rakija.

– Prvo iskustvo u proizvodnji medovače stekla sam za vreme prakse tokom studiranja – kaže Nevena. – Još tada sam počela da razmišljam da jednog dana proizvedem nešto što će biti posebno, nešto što se retko može videti i probati. Na tom putu dosta su mi pomogli saveti i preporuke mog oca koji je dugogodišnji, iskusni pčelar. On me je podstakao da započnem proizvodnju rakije od meda.

Prepoznata posebnost

Svoje znanje Nevena je stalno dopunjavala i usavršavala. Čak je i za diplomski rad odabrala temu vezanu upravo za proizvodnju rakije od meda. Takva ideja prihvaćena je i od strane profesora,  i uz njihovu podršku i savete ubrzo su potekle i prve kapi rakije. Odmah se videlo da ovo piće može pružiti kvalitet i za vrlo kratko vreme postalo je popularno. Naravno, bio je to proizvod koji je trebalo usavršavati. U potrazi za najboljim izdanjem i uz veliku pomoć enologa,  pune dve godine Nevena je gradila ime rakije kako bih došla do cilja. Danas je ona stasala u  vrhunski proizvod, a destilerija Novićević u perspektivnu porodičnu firmu koja se nalazi na putu da jednog dana postane prepoznatljiv srpski brend.

Rakija se pravi u malim serijama i isključivo od prirodnog meda, a upravo je on zaslužan za specifičnu aromu i ukus, dok je Nevenino znanje, sticano godinama, čini posebnom. I drugi prepoznaju njen trud, zaljubljenost u posao koji radi i želju za savršenstvom. A sve to oseća se i u svakoj kapi ove “ljute Nevenine medovače”.

Na putu do medovače bilo je mnogo prepreka i izazova. Pre svega, sama proizvodnja je skupa pošto se za litar rakije potroši kilogram i po meda najboljeg kvaliteta. Velika su ulaganja i u osnovna sredstva. Trebalo je adaptirati podrum, obezbediti kazan, burad,  flaše, opremu za rad… Sve ovo i te kako je imalo smisla. Posebnost rakije su odmah prepoznali mnogi prestižni restorani i vinoteke i uvrstili je u svoje karte pića.

Destilacija ne sme da kasni

A, kako kaže Nevena,  ima i onih koji se veoma iznenade kada probaju medovaču jer su, s obzirom na njeno ime, očekivali sladak ukus. Ali, kada osete žestinu ne skrivaju da svaka kap njene medne arome prija organizmu. A zašto i ne bi kada je med zdrava namirnica, pa ni rakija ne može da bude loša.

Postupak proizvodnje ove rakije nema mnogo tajni. Najveći izazov za Nevenu bio je kako da iz meda dobije alkohol a da pritom ceo postupak ostane potpuno prirodan. A, kako kaže, ovde je svaka faza proizvodnje bitna i mora neprestano da se prati, jer greške nisu dozvoljene. I najmanji propust može biti poguban za kvalitet.

– Važno je da med bude prirodan – dodaje Nevena. – Livadski, bagremov, lipov – od svakog je rakija dobra. Najveći problem je izazvati fermentaciju, a to znači dobiti iz meda alkohol. Zbog toga med rastvaramo u vodi, i to tri dela vode i jedan deo meda. Dobijenoj masi se dodaju vinski kvasci koji obavljaju fermentaciju, a ona se odvija u plastičnim buradima. Ceo proces se svakodnevno prati da bi u pravom trenutku započela destilacija. Ona ne sme da kasni. Vrenje obično traje oko dvadeset dana, što svaki iskusni tehnolog može da prepozna po izgledu i ukusu prevrele mase.  

 Jasenovo bure za zlatnu boju

Odmah posle vrenja potpaljuje se bakarni kazan, a temperatura kontroliše da ne bi bilo oscilacija i opasnosti da tzv. komina zagori. Prve kapljice medovače brzo poteknu. One se ponovo vraćaju u kazan,  prepiču i  tako dobija  ljuta medovača, koja još nije spremna za upotrebu. Na putu do savršenstva ovo piće odležava u buretu, i to isključivo u onom koje je napravljeno od jasena. A upravo to bure rakiji daje posebnu zlatnožutu boju. U tom periodu postepeno se  razblažuje destilovanom vodom i tako svodi na konzumnu jačinu. Tokom sazrevanja formira se karakteristična aroma rakije, sa sačuvanim najplemenitijim osobinama meda.  

Ljuta Nevenina medovača može da se konzumira u svakom obliku,  a najbolja je kada je blago rashlađena. Dobra je kao aperitiv, ali i pratilac mnogih jela. Dodir ženske ruke se oseća i u izboru boce, zatvarača, dizajna…  A, na etiketi kraljica pčela, a ona je ta od koje i sve počinje – od prirode.  

– Moja želja je da proizvodnju proširim i još više je usavršim – dodaje Nevena. – Redovno posećujem sajmove, izložbe, manifestacije i sve skupove kojima su hrana i piće glavna tema. Nameravam da što više promovišem medovaču  kao specifičan brend koji dolazi iz jedne zemlje u razvoju. Trenutno proizvodim oko hiljadu litara rakije godišnje i imam nameru da je zaštitim kao patent. Nadam se da će svoj put naći i van granica naše zemlje. Cilj mi je i da podrum pretvorim u degustacionu salu koja će uvek biti otvorena za posetioce. Tako će oni moći da vide mesto gde se ovo neobično piće pravi, a kada ga probaju, da se uvere u njegovu posebnost. Jer, svaka rakija ima najbolji ukus tamo gde i nastaje.

 Piće kraljeva, bogova i – starih Slovena

Medovača  se smatra jednim od najstarijih alkoholnih pića, pićem starih Slovena, kojima je med bio jedna od osnovnih namirnica. Ovaj napitak ne treba  mešati sa medovinom, koja je zapravo vino sa dodatkom meda.

Medovača je i jedna od najstarijih rakija koju je čovek ikada napravio. Kroz istoriju se izuzetno cenila. U ta davna vremena čuvana je u zemljanim posudama, tako da je vremenom dobijala na kvalitetu. Spominje se i kao piće kraljeva i bogova. U Srbiji je služena još na dvoru Nemanjića.

I pored svoje velike jačine, medovača je prijatnog  ukusa. Kada se pije u umerenim količinama,  daje snagu, a često kažu i zdravlje. Posle njene konzumacije nema glavobolje, slabosti, niti mučnine. Povoljno deluje na cirkulaciju, protiv bakterija i virusa, poboljšava apetit i varenje. Idealan je aperitiv.

S. Malinović

Dobro jutro broj 562 – Februar 2019.