Насловна ТЕМЕ ГЉИВЕ САВЕТИ НЕШЕ ТРАВКЕ ИЗ НИША: Вратите се бакиној кухињи

САВЕТИ НЕШЕ ТРАВКЕ ИЗ НИША: Вратите се бакиној кухињи

195

Небојша Стаменовић, познатији као Неша Травка из Ниша, иако има десет занатских диплома и једну факултетску, највише воли да се бави кулинарством и траварством. За себе каже да је љубитељ природе, лековитог биља и печурака.

Пише: Јелена Лукић

Интензивно дружење с природом почело је после бомбардовања 1999. године. Тада сам кренуо да планинарим и да обилазим манастире. Упознавао сам биљке и њихова лековита својства, учио сам од професора факултета којима је то струка. Кад уберем неку биљку, одем код њих да ми кажу како се зове, који је латински назив. Учио сам и од локалних травара. И даље учим, јер сваки дан упознајем неку биљку и сазнајем нешто о природи – каже Неша који има и диплому водича планинара.

“Кућа чаја” и лековите шетње

Када се запитао шта ми то заправо једемо и схватио колико се нездраво хранимо, почео је да сакупља старе рецепте, али и да сам комбинује намирнице биљног порекла, лековите биљке које је лично убрао и зачине које је правио. Љубав према кулинарству и здравој храни није чувао само за себе. Своју кухињу отворио је и за госте, па тако у својој популарној ,,Кући чаја”, или како је још зову ,,Кућа с траве” у граду на Нишави, припрема оброке од поврћа, воћа, шумских плодова, гљива и лековитог биља. У ресторан све чешће свраћају и туристи из иностранства, али сви морају прво да се најаве, због необичног радног времена.

Ресторан је затвореног типа. Какав је ресторан, такво је и радно време. Преко недеље радимо кад можемо, суботом кад хоћемо, а недељом и празницима, ич не радим – каже шаљиво Неша.

Неша Травка често организује едукативне шетње по природи, како би се људи упознали са биљкама које расту око нас.

Једна од тих едукација била је о коровском биљу. Биљке смо брали, а затим их и јели. Поховали смо коприву, брали црни слез и од њега правили пире. Црни слез је коровска биљка која свуда расте, али је нико не користи. Аристотел је обожавао црни слез јер има одличну комбинацију калијума и калцијума. Разбија тврде слузи у организму, а облаже га добрим слузима. Расте свуда око нас. Од белог слеза, на пример, може да се користи лист за сармице. Лобода или пепељуга је коров, а врло је укусна и може да се једе – истиче Неша.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us