Насловна ВЕСТИ САВЕТИ СТРУЧЊАКА: Рентабилна производња ротквица у заштићеном простору

САВЕТИ СТРУЧЊАКА: Рентабилна производња ротквица у заштићеном простору

110

 Хладно време наметнуло је потребу да се вансезонска производња поврћа одвија  у заштићеном простуру, односно у стакленицима, пластеницима и топлим лејама. Стручњаци препоручују да се у зимском периоду гаје повртарске културе које добро подносе температурне разлике, поготово ниже температуре. На овај начин остварује се рентабилна производња са ниским трошковима за грејање.

– Ротквица спада у биљне врсте које имају умерене потребе за топлотом. Ничу на температурама од 2°Ц до 3°Ц, а за раст и развиће оптимално је око 20°Ц, мада се успешно развија и на око 15°Ц, каже за „Добро јутро“ дипл. инжењер пољопривреде Зоран Боца, саветник  Пољопривредне саветодавне  службе АПВ са седиштем у Сомбору.  

Ротквица се гаје ради укусног задебљалог корена најчешће беле боје меса, мада може да буде и љубичасте или црвене, округлог, срцоликог или издуженог облика  у зависности од сорте, а  лепог освежавајућег укуса, са високим садржајем калијума и витамина Ц, Б1 и Б2.

-У заштићеном простору ротквица се може гајити у јесен и у пролеће и погодна је да се убаци у континуирану пластеничку производњу као смена другим усевима. Погодна је и као предусев и као накнадна култура. Може да се гаји директно у земљишту, затим у посудама, столовима, сандуцима у супстратима. Може и у ниским покривеним лејама, чак и на њиви, али да буде покривена агротекстилом. На овај начин је могуће добити ранију производњу – до 30 дана, објашњава Боца.

Вегетација ротквице, посебно округлих сорти је кратка 35-45 дана. Сетва треба да буде сукцесивна на сваких 5-10 дана , па се тако обезбеђује и сукцесивна берба, односно вађење. Савет је да се у заштићеном објекту одржава дневна температура од 12 – 15°Ц дању, док ноћна не би требало да буде испод 5°Ц.

– Препоручује се сетва у пантљике на растојању од 50 цм. У пантљике је потребно посејати 10 – 20 редова, на растојању 10 – 12 цм, а у реду 3 – 5 цм. Сеје се плитко до 2 цм. Пожељан број биљака по метру квадратном је 200 – 300. Ако имамо сетву почетком фебруара очекивана дужина вегетације је до 40 дана, а берба је до половине марта.У периоду ницања потребна је температура до 20°Ц, а после ницања око 15°Ц дању , и не испод 5°Ц ноћу.

Принос се креће од 200 – 300 комада по квадратном метру, Берба треба да буде сукцесивна, 1 – 2 пута недељно. Након бербе требало би је користити или продати што пре јер се ротквица не може дуго чувати, саветује Зоран Боца

В.Савић