Savremeni čuvari genetskog blaga

Početkom prošlog veka stanovništvo je uglavnom bilo seosko, a poljoprivreda se zasnivala na tradicionalnim sistemima gde je većina faktora proizvodnje, uključujući i seme, poticala sa samog gazdinstva. Modernizacija i industrijalizacija dovela je do toga da se većina proizvodnih faktora obezbeđuje van gazdinstva, a domaće, tradicionalne sorte zamenjene su komercijalnim sortama ili hibridima. Tradicionalne, lokalne, primitivne sorte održavane su unutar lokalnih bioloških, kulturnih i socio-ekonomskih konteksta, bile su prilagođene datom području i razvijane na prostoru određenog regiona.

 Različiti klimatski i zemljišni uslovi i duga tradicija u gajenju povrća kod nas dovely su do toga da je stvoren veliki broj sorti, ekotipova i populacija specifičnih osobina za naše područje. Migracijom, trgovinom i razmenom i seme je dolazilo iz različitih krajeva, a samo ono koje se najbolje prilagodilo lokalnim uslovima i davalo zadovoljavajući prinos, služilo je za dalju reprodukciju. Spontanim ukrštanjem, prirodnom selekcijom pod uticajem okoline u mnogim su našim krajevima stvorene brojne vredne ekopopulacije povrća, unutar vrste birane su one koje imaju različito vreme zrenja, način upotrebe, određenog ukusa, otpornosti na ekološke faktore ili bolesti i štetne insekte.

Banke biljnih gena

Sve većom komercijalizacijom povrtarske proizvodnje, nestajanjem tradicionalnih bašta i depopulacijom seoskog prostora genetski fond i biološka raznolikost povrtnih vrsta su ugroženi i dovedeni korak do trajnog nestanka. Za razliku od drugog kulturnog i duhovnog nasleđa koje, ako se o njemu ne vodi sistemska briga, propada sporije, biološko nasleđe brzo propada, te je jednom izgubljenu sortu ili ekopopulaciju nemoguće ponovo stvoriti. Upravo iz tih razloga, cilj borbe za očuvanje genetičkih resursa je da se ukaže na njihov značaj, te da se sačuvaju i uvedu u širu poljoprivrednu proizvodnju.

Tradicija

Raznolikost i bogatstvo u gajenim vrstama i sortama povrća zadržala se samo u baštama i na okućnicama, a mnogim populacijama i biljnim vrstama povrća preti opasnost da nestanu. Međutim, postoji trend vraćanja autohtonog povrća u proizvodnju, u okviru organske, tradicionalne proizvodnje, u biobaštama, na okućnicama ili u gradskim baštama, što je ujedno i vid čuvanja genetičkih resursa. Radom na međunarodnim i domaćim projektima izvršena je inventarizacija i evidentiranje mnogih uzoraka povrća pomoću literature i na terenu.

Prikupljeni uzorci se čuvaju u Banci biljnih gena Republike Srpske i u bankama gena širom sveta. Svi uzorci su opisani na pasoškom nivou, a za veliki broj uzoraka, pre svega pasulja, belog luka, paradajza, paprike, raštana rađena je i morfološka i genetska karakterizacija. Ono što treba posebno naglasiti je, pored evidentiranja uzoraka povrća na terenu, potrebno je beležiti znanja, iskustva i navike u gajenju i njihovom korišćenju. Neophodno je formirati baze podataka u skladu sa međunarodnim standardima. Samoniklo povrće se održava na mestu nalaženja u prirodi (in situ), uz mape rasprostranjenosti i povremenu proveru stanja na terenu. Tradicionalne sorte se održavaju gajenjem u okviru domaćinstava odakle su (on-farm). Radi sigurnosti preporučuje se i paralelno, izvan prirodnih staništa (ex-situ) čuvanje reprezentativnih uzoraka semena u adekvatnim uslovima banke gena. Koje su to stare sorte sačuvane i koje su njihove karakteristike možete pročitati ukoliko se pretplatite.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.