Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Seljaci između čekića i nakovnja

Seljaci između čekića i nakovnja

2123

Kako je saopštila Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, u četvrtak je u Kisaču održana njihova skupština, gde se razgovaralo o rezultatima nedavnog sastanka pregovarača sa predstavnicima Vlade Srbije – predstavnika Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine, Privredne komore Srbije, Žita Srbije, Žitounije Novi Sad i Udruženja pekara Srbije.

Prema zvaničnim podacima uvoza pšenice i kukuruza u Srbiju od početka godine nema, kaže predsednik Skupštine Mileta Slankamenac.

– Ministarstvo poljoprivrede istaklo je da nije bilo nikakvog uvoza pšenice i kukuruza. Prelazne zalihe pšenice sa presekom za mart ove godine su 1,9 miliona tona, kaže Slankamenac i dodaje da su poljoprivrednici istakli da su ogromne prelazne zalihe posledica prošlogodišnje zabrane izvoza žitarica.

– Problem koji je po poljoprivrednicima jedan od većih, jeste to što članovi Žita Srbije raspolažu sa oko 90% tržišnih viškova žitarica i pritom su uvoznici i distributeri, preko organizatora proizvodnje, repromaterijala za poljoprivredna gazdinstva. – kaže Slankamenac. – To znači da se seljaci nalaze između čekića i nakovnja, i da se zadužuju kod istih onih kojima prodaju svoju robu.

Kako bi pokušala da reši nezavidnu situaciju u kojoj se poljoprivrednici nalaze, ministarka je obećala da će zakazati sastanak UO Žita Srbije, na kojem će insistirati na pomeranju valutnih rokova za naplatu dugovanja.

– To znači da će dugovanja koja pristižu do 15. jula kada je cena pšenice najniža, biti pomerena na jesen, kako bi poljoprivrednici mogli da ostave pšenicu na lageru i dočekaju bolju cenu. Ovakvo rešenje bi najviše odgovaralo malim proizvođačima – kaže Slankamenac i dodaje da bi intervencija Robnih rezervi od 300.000 tona verovatno pomogla podizanju cene.

Sirovo mleko sve više se traži

 Po informacijama koje stižu do nasih članova udruženja na terenu je primetna potražnja za sirovim mlekom, kažu u Udruženju proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja. Mere koje je donela Vlada Republike Srbije i Ministarstvo poljoprivrede radi zaštite proizvođača mleka polako počinju da daju rezultate, kaže predsednik Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja Slobodan Vidojević, dodajući da pojedine mlekare već počinju da traže dodatne količine mleka i da nude veću cenu.

Ipak, Udruženje proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja obaveštava sve proizvođače mleka da ne prihvataju dalje smanjenje cene mleka na otkupu nego da traže povećanje cene, navodi se u saopštenju.

Jedna od ozbiljnijih polemika na sastanku je bila oko uloge Produktne berze u Novom Sadu, čije se cene koriste kao referentne. Kako poručuju poljoprivrednici, uređenje Zakona o robnoj berzi po uzoru na evropske robne berze izvukalo bi poljoprivrednike iz začaranog kruga.

– Tada bi se svako u lancu stavio na svoje mesto, što znači da proizvođač raspolaže svojom robom kako želi i nije nužno prinuđen da proda robu onom kojem je i predao. Elementi kao što su robni zapisi, uređeni i propisani u skladu s evropskom regulativom, daju manevarski prostor poljoprivredniku kako ne bi bio prinuđen da svoju robu prodaje po najnižim cenama, samo da bi izmirio svoja dugovanja – napominje Slankamenac.

Problem s otkupom mleka, koji se pojavio sa „Zlatiborcem“, prema zaključcima na sastanku u Vladi, biće rešen pod hitno i sve mlekare koje su spustile cenu ispod 43,2 dinara moraće da je vrate na dogovoreni nivo. Takođe, regres za krave od 40 hiljada dinara biće isplaćen kad istekne javni poziv 12. juna, a regres za junice ostaće 200.000 dinara. O mnogim pitanjima će se još razgovarati, za sada su obe strane koliko-toliko zadovoljne, kaže Slankamenac i dodao da je Skupština odlučila da će sačekati dalje poteze Vlade Srbije, držeći se Člana 3. Sporazuma, po kojoj je predviđen dalji razgovor na sistemske probleme koji muče poljoprivrednike, posebno vlasnike malih i srednjih gazdinstava.

Zorica Dragojević