Semenke bundeve vredan izvor proteina za preživare

Jedan od najvažnijih izvora proteina za preživare je sojina sačma koja se odlikuje visokim sadržajem proteina i povoljnog profila aminokiselina. Zbog njene visoke cene, kako navodi Agrarheute, sve više se traže alternative. Jedna od njih su i pogače od bundevinih semenki koje su zanimljive zbog svoje dostupnosti i hranidbene vrednosti.

Ovaj nusproizvod prerade bundevinih semenki bi u budućnosti mogao poslužiti kao vredan izvor proteina za proizvođače mleka. Ima relativno visok sadržaj sirovih proteina (598 g/kg) u odnosu na semenke uljarica, a odlikuje se visokim sadržajem lizina (32 g/kg) i metionina (18 g/kg). Osim toga, poboljšava ukus koncentrovane hrane za preživare.

U istraživanjima koja su sproveli kineski naučnici iz univerziteta u Harbinu, pogača može da zameni sojinu sačmu u hrani za preživare kod krava u laktaciji. Oni su ispitali efikasnost hraniva, fermentaciju buraga, antioksidativnu funkciju i distribuciju azota u eksperimentu hranjenja.

Šest krava sa više teladi nasumično je podeljeno u tri tretirane grupe tokom eksperimenta od 27 dana, a udeo čvrste krme u sve tri grupe bio je isti: prva grupa je dobijala hranu sa sojinom sačmom, drugoj grupi je soja zamenjena s 50 odsto pogače od semenki bundeve i 50 odsto suvog ostatka iz proizvodnje bioetanola, trećoj grupi su dali 100 odsto pogaču.

Rezultat istraživanja je pokazao da ova pogača može u potpunosti zameniti sojinu sačmu bez negativnog uticaja na prinos mleka, fermentaciju u buragu ili svarljivost. Zanimljivo je da su se promenom ishrane poboljšale antioksidativne funkcije i krvni parametri mlečnih krava u drugoj i trećoj grupi.

Zaključeno je da ova vrsta hrane predstavlja koristan izvor proteina za preživare i da nije uticala na degradaciju buraga, probavljivost. Raspodela azota između mleka, fecesa i urina nije se razlikovala kod životinja koje su hranjene sa tri obroka.

U poređenju sa ishranom koja je ne sadrži, ukupni antioksidativni kapacitet (P <0,05) i aktivnosti antioksidativnih enzima (ukupna superoksid dismutaza, glutation peroksidaza i katalaza, P <0,05) povećani su kod životinja koje su hranjenje sa 50 i 100 odsto pogače.

Rezultati pokazuju da se sojina sačma u potpunosti može zameniti pogačom u ishrani mlečnih krava bez ikakvog negativnog uticaja.

Takođe, ona može da se koristi u proizvodnji mesa i jaja.

Izvor: Agroklub

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,