Насловна ВЕСТИ Semenke bundeve vredan izvor proteina za preživare

Semenke bundeve vredan izvor proteina za preživare

313

Jedan od najvažnijih izvora proteina za preživare je sojina sačma koja se odlikuje visokim sadržajem proteina i povoljnog profila aminokiselina. Zbog njene visoke cene, kako navodi Agrarheute, sve više se traže alternative. Jedna od njih su i pogače od bundevinih semenki koje su zanimljive zbog svoje dostupnosti i hranidbene vrednosti.

Ovaj nusproizvod prerade bundevinih semenki bi u budućnosti mogao poslužiti kao vredan izvor proteina za proizvođače mleka. Ima relativno visok sadržaj sirovih proteina (598 g/kg) u odnosu na semenke uljarica, a odlikuje se visokim sadržajem lizina (32 g/kg) i metionina (18 g/kg). Osim toga, poboljšava ukus koncentrovane hrane za preživare.

U istraživanjima koja su sproveli kineski naučnici iz univerziteta u Harbinu, pogača može da zameni sojinu sačmu u hrani za preživare kod krava u laktaciji. Oni su ispitali efikasnost hraniva, fermentaciju buraga, antioksidativnu funkciju i distribuciju azota u eksperimentu hranjenja.

Šest krava sa više teladi nasumično je podeljeno u tri tretirane grupe tokom eksperimenta od 27 dana, a udeo čvrste krme u sve tri grupe bio je isti: prva grupa je dobijala hranu sa sojinom sačmom, drugoj grupi je soja zamenjena s 50 odsto pogače od semenki bundeve i 50 odsto suvog ostatka iz proizvodnje bioetanola, trećoj grupi su dali 100 odsto pogaču.

Rezultat istraživanja je pokazao da ova pogača može u potpunosti zameniti sojinu sačmu bez negativnog uticaja na prinos mleka, fermentaciju u buragu ili svarljivost. Zanimljivo je da su se promenom ishrane poboljšale antioksidativne funkcije i krvni parametri mlečnih krava u drugoj i trećoj grupi.

Zaključeno je da ova vrsta hrane predstavlja koristan izvor proteina za preživare i da nije uticala na degradaciju buraga, probavljivost. Raspodela azota između mleka, fecesa i urina nije se razlikovala kod životinja koje su hranjene sa tri obroka.

U poređenju sa ishranom koja je ne sadrži, ukupni antioksidativni kapacitet (P <0,05) i aktivnosti antioksidativnih enzima (ukupna superoksid dismutaza, glutation peroksidaza i katalaza, P <0,05) povećani su kod životinja koje su hranjenje sa 50 i 100 odsto pogače.

Rezultati pokazuju da se sojina sačma u potpunosti može zameniti pogačom u ishrani mlečnih krava bez ikakvog negativnog uticaja.

Takođe, ona može da se koristi u proizvodnji mesa i jaja.

Izvor: Agroklub

Foto: Pixabay