SEPTEMBAR U POVRTNJAKU

  • U lejama su ostali šargarepa, rotkvica, rotkva, kupusnjače. Treba ih izvaditi i utrapiti ili čuvati na drugom mestu.
  • Povrće koje još nije završilo vegetaciju valja i dalje negovati, po potrebi zalivati i štititi od bolesti i štetočina preparatima kratke karence.
  • Na parcelama na kojima je usev skinut, a koje ste u sledećoj vegetaciji namenili krompiru, obavezno posejte slačicu jer njen koren luči materiju koja tera žičare, velike štetočine ovog povrća. U oktobru, ili najkasnije početkom novembra, a obavezno pre cvetanja, biljke zaorite.
  • Početkom septembra treba povaljati ili u manjoj bašti pogaziti cimu krompira za zimsku potrošnju i čim se osuši, kada se hraniva iz stabljike spuste u krtole, treba ih izvaditi, prosušiti, pokupiti u pletene džakove ili drugu ambalažu i uneti u skladište.
  • Vreme je da se pripreme leje za sadnju jesenjeg belog luka i arpadžika luka srebrnjaka. Ako je zemljište teško i glinovito unesite komposta, peska i malo pepela od drveta.
  • U punoj berbi je i povrće iz druge, postrne setve, a to su boranija, kornišoni, industrijski paradajz i paprika.

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18