- Bere se voće za konzerviranje – šljiva, kruška, dunja, jabuka, lešnik, badem, orah. Pred kraj meseca počinje berba zimskih sorti jabuke i kruške, šljiva poznog vremena zrenja za rakiju i sušenje, sakupljaju se plodovi pitomog kestena.
- Ako nema kiše, voćke bi valjalo jednom obilno zaliti, jer većina završava proces formiranja generativnih pupoljaka.
- Ako se u voćnjaku međuprostor obrađuje može da se poseju biljke za zelenišno đubrivo. To su slačica, facelija, raž… One će do zime porasti ali neće imati vremena da procvetaju, jer ćete ih u oktobru zaorati i tako uneti organsku masu u zemljište.
- U prvoj dekadi ovog meseca valja završiti kalemljenje. Kaleme se dunja, jabuka, kruška i koštičave voćke.
- U voćnjake, ili delove u kojima je završena berba treba uneti osnovno đubrivo i plitko zaorati. Parcele na kojima se planira podizanje novog voćnjaka, valja pripremati za sadnju.
- Početak septembra je pravo vreme za sređivanje jagodnjaka. Treba prvo odrezati i izbaciti sve stare, suve ili oštećene listove, odseći stolone i, ako je neophodno, razvijenijim živićima popuniti prazna mesta. U slučaju da takvih mesta ima više, za preporuku je da se iz obližnjeg rasadnika nabavi nov, svež sadni materijal. Ako se jagode gaje na malču ili slami, u prostor između redova unesite đubrivo – organsko i mineralno, ali bez ili s minimalnim učešćem azota, obradite i dobro zalijte, vratite malč i spremili ste ih za zimu.

20 DŽEPNIH KNJIGA
Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.
Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.
Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.
0691154004
dobrojutro.redakcija@gmail.com