Septembarske pčele dobro prezimljavaju

Piše: prof. Dejan Kreculj

Iskusni pčelari znaju da su za uspešno zimovanje i uzgoj prolećnog legla najsposobnije pčele izvedene krajem avgusta i početkom septembra. Statistike ukazuju da od njih uspešno prezimljava od 80 do 90 procenata. Ove pčele sposobne su da uzgajaju leglo krajem zime i opstanu sve do obezbeđivanja naslednica. To je od velikog značaja za brz prolećni razvoj pčelinjih zajednica, a potom i dobro iskorišćavanje glavne prolećne paše.

Iako se u intenzivnom pčelarenju matica smenjuje godišnje, ona obično poživi tri do četiri godine, trut jedno leto, dok radilica, takozvana „letnja pčela“, intenzivno živi i radi samo nekoliko nedelja. Pčele koje se sada izvode, i koje obično nazivamo „zimskom pčelom“, moraju da budu aktivne čitavih šest do osam meseci. To mogu ukoliko se ne iznuruju preradom sirupa u pripremi nedostajuće ili dopunske zimnice.

Nova pčelarska godina

Pčele koje nisu prerađivale saharozu iz šećernog sirupa i u to vreme nisu iscrpljene negom legla, fiziološki ostaju mlađe i po nekoliko meseci. To su, u stvari, pčele koje zimi održavaju društvo u dobrom stanju i u rano proleće doprinose brzom razvoju i obnovi pčelinjih zajednica.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18