Septembarske pčele dobro prezimljavaju

Piše: prof. Dejan Kreculj

Iskusni pčelari znaju da su za uspešno zimovanje i uzgoj prolećnog legla najsposobnije pčele izvedene krajem avgusta i početkom septembra. Statistike ukazuju da od njih uspešno prezimljava od 80 do 90 procenata. Ove pčele sposobne su da uzgajaju leglo krajem zime i opstanu sve do obezbeđivanja naslednica. To je od velikog značaja za brz prolećni razvoj pčelinjih zajednica, a potom i dobro iskorišćavanje glavne prolećne paše.

Iako se u intenzivnom pčelarenju matica smenjuje godišnje, ona obično poživi tri do četiri godine, trut jedno leto, dok radilica, takozvana „letnja pčela“, intenzivno živi i radi samo nekoliko nedelja. Pčele koje se sada izvode, i koje obično nazivamo „zimskom pčelom“, moraju da budu aktivne čitavih šest do osam meseci. To mogu ukoliko se ne iznuruju preradom sirupa u pripremi nedostajuće ili dopunske zimnice.

Nova pčelarska godina

Pčele koje nisu prerađivale saharozu iz šećernog sirupa i u to vreme nisu iscrpljene negom legla, fiziološki ostaju mlađe i po nekoliko meseci. To su, u stvari, pčele koje zimi održavaju društvo u dobrom stanju i u rano proleće doprinose brzom razvoju i obnovi pčelinjih zajednica.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime