Насловна ТЕМЕ ПЧЕЛАРСТВО Септембарске пчеле добро презимљавају

Септембарске пчеле добро презимљавају

294

Пише: проф. Дејан Крецуљ

Искусни пчелари знају да су за успешно зимовање и узгој пролећног легла најспособније пчеле изведене крајем августа и почетком септембра. Статистике указују да од њих успешно презимљава од 80 до 90 процената. Ове пчеле способне су да узгајају легло крајем зиме и опстану све до обезбеђивања наследница. То је од великог значаја за брз пролећни развој пчелињих заједница, а потом и добро искоришћавање главне пролећне паше.

Иако се у интензивном пчеларењу матица смењује годишње, она обично поживи три до четири године, трут једно лето, док радилица, такозвана „летња пчела“, интензивно живи и ради само неколико недеља. Пчеле које се сада изводе, и које обично називамо „зимском пчелом“, морају да буду активне читавих шест до осам месеци. То могу уколико се не изнурују прерадом сирупа у припреми недостајуће или допунске зимнице.

Нова пчеларска година

Пчеле које нису прерађивале сахарозу из шећерног сирупа и у то време нису исцрпљене негом легла, физиолошки остају млађе и по неколико месеци. То су, у ствари, пчеле које зими одржавају друштво у добром стању и у рано пролеће доприносе брзом развоју и обнови пчелињих заједница.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us