Sertifikati „Čisto i sigurno“ za zrenjaninske ugostitelje

Projekat „EU za tebe – za kulturno nasleđe i turizam“, koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, u Zrenjaninu je predstavila projekat  „EU za tebe – za kulturno nasleđe i turizam“.

U Srbiji aktivnosti u okviru projekta, sabrane u sertifikacionoj šemi pod nazivom „Čisto i sigurno“ sprovodi PU HORES uz podršku Nacionalne Turističke organizacije Srbije. Cilj ovih aktivnosti je da se razviju zdravstveno-bezbednosni protokoli u turizmu, kao i da se obuče turistički i ugostiteljski radnici za njihovu primenu, kako bi se smanjili rizici od širenja virusa u turističkim objektima.

Kako je rekao Marko Jelić, projektni menadžer poslovnog udruženja HORES, ovaj projekat radnicima u turizmu omogućava dobijanje sertifikata koji im dozvoljava da se njihovi ugostiteljski objekti deklarišu kao bezbedni od kovid-19.

-Ideja je da se podigne svest o značaju primene zdravstveno higijenskih mera, kako bi potencijalni gosti bili sigurni da će boraviti u sigurnoj zoni, odnosno u sigurnom i čistom objektu. Osnovni cilj je da se ti objekti bolje pozicioniraju na turističkoj mapi Srbije, naročito za potencijalne strane turiste kojima je to važno u donošenju odluka prilikom izbora destinacija, objasnio je Jelić i dodao da je do sada sertifikovano oko 800 objekata u Srbiji i krajem maja će sa radom krenuti sajt cistoisigurno.rs  na kojem će biti svi ti objekti, a taj sajt će Nacionalna turistička organizacija Srbije promovisati u zemlji i u inostranstvu.

Turistička organizacija Zrenjanina animirala je ugostiteljske radnike i sve one koji se bave turizmom da dođu i da poslušaju šta će im reći iz HORES-a, iz ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija kako bi dobili sertifikat “Čisto i sugurno”.

-Ovo je jedan od preduslova da ugostiteljski radnici nastave nesmetano da rade i mislim da je to pravilo koga treba svi ugostiteljski radnici da se drže. Mi ćemo obići i one koji imaju smeštajne kapacitete kako bi i njima ponudili sertifikaciju – kazao je Jaroslav Stevanov iz Turističke organizacije grada Zrenjanina.

Svi polaznici seminara su se upoznali sa idejom projekta „Čisto i sigurno” i nakon saslušane obuke uručen im je sertifikat kojim se to potvrđuje. Veoma posećena obuka i zainteresovanost zrenjaninskih ugostitelja ukazala je na važnost teme i značaj bezbednosti i sigurnosti svakoga turiste koji dođe u ovaj srednjobanatski grad  i poseti neki ugostiteljski objekat. Svim polaznicima seminara nakon saslušane obuke uručen  je sertifikat.

J. Bajšanski

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18