Šesnaesti kongres voćara i vinogradara Srbije u Vrdniku

Šesnaesti kongres voćara i vinogradara Srbije sa međunarodnim učešćem održaće se u Vrdniku od 28. Februara – 04. marta 2022. godine u Kongresnoj sali hotela „Fruške terme“ u organizaciji Poljoprivrednog fakulteta, Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu u Novom Sadu i Naučnog voćarskog društva Srbije. Kongres se tradicionalno održava svake četrvte godine. Nakon 14 godina, domaćin XVI Kongresa je Poljoprivredni fakultet,  Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu, Novi Sad.

Cilj održavanja Kongresa je okupljanje naučnih radnika iz velikog broja naučnih disciplina koje se odnose na voćarstvo i vinogradarstvo. Sekcije koje su predviđene na Kongresu: Genetika i oplemenjivanje voćaka i vinove loze, Fiziologija i ekologija voćaka i vinove loze, Agrotehnika voćaka i vinove loze, Tehnologija proizvodnje sadnog materijala voćaka i vinove loze, Zaštita voćaka i vinove loze, Berba, čuvanje i tehnologija prerade voća i grožđa.

U toku rada Kongresa, svaka od šest sekcija bić otvorena uvodnim predavanjem istaknutih naučnih radnika iz zemlje ili inostranstva. Pored navedenih predavača po pozivu, prijavilo se 14 naučnih radnika iz inostranstva s usmenim izlaganjima i posterima kao i 70 autora iz Srbije. Ukupan broj prijavljenih radova je 108, od toga 42 usmenih izlaganja i 66 postera. broj prijavljenih radova iz inostranstva je 16 (Makedonija, Hrvatska, BiH, Mađarska, Turska). Očekuje se oko 300 učesnika. Kongres treba da pruži naučni i stručni doprinos savremenoj proizvodnji voćaka i vinove loze. Za uspešan rad Kongresa izuzetno je važno i prisustvo velikog broja proizvođača koji će moći kroz diskusiju dati doprinos sagledavanju i rešavanju najaktuelnijih problema savremenog voćarstva i vinogradarstva u Srbiji.

Četvorodnevni rad obuhvata plenarni rad s usmenim izlaganjima i tematskim razgledanjem poster sekcija sa moderacijom i diskusijom, celodnevnu stručnu ekskurziju, tematsku diskusiju po principu okruglog stola, izložbu si prerađevina od voća i prezentaciju sponzora odnosno domaćih firmi i zastupnika stranih kompanija koje se bave proizvodnjom opreme i repromaterijala za voćarstvo i vinogradarstvo.

Programski  i organizacioni odbor sačinjavaju istaknuti naučni radnici na čelu sa prof. dr Nedeljkom Ticom, počasnim predsednikom, dekanom Poljoprivrednog fakulteta, prof. dr Dragoslavom Ivaniševićem, predsednikom organizacionog odbora, direktorom Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu i prof. dr Zoranom Keserovićem predsednikom Naučno voćarskog društva Srbije i predsednikom programskog odbora.

Celodnevna ekskurzija biće prilika za promociju i podsticaj ka daljoj implementaciji  najsavremenijih tehnologija koje su utkane u nove plantažne zasade podignute u različitim agroekološkim Vojvodine po principu reonizacije.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18