Šestougaona košnica

Košnica, kojima ljudi u najboljoj nameri žele da pčelama sagrade veštačko stanište, ima bezbroj tipova. Već je poslovično da gotovo nema pčelara sa dužim stažom koji nije smislio neki sopstveni tip košnice ili bar u nečemu modifikovao dimenzije ramova ili nekog drugog detalja. Tako ostvaruju jedinstvenu tehniku pčelarenja za koju će, s mnogo argumenata, uvek dokazivati da ima izvanredna svojstva. Neki su, poput antičkih mislilaca, skloni da idealne forme traže u geometrijskim telima – lopti, kocki ili, kao što je u ovom slučaju, samom šestougaoniku, imitirajući oblik pčelinjeg saća.

Jedan od primera šestougaone košnice je i konstrukcija koju koristi Rendi Su Kolins za koju kaže da je novodizajnirani potpuno funkcionalni pronalazak. Osmišljena je za udoban život pčela i nije namenjena komercijalnoj proizvodnji meda.

Jednostavan i dekorativan „modni detalj“

Kolinsova košnica koristi pravougaone okvire tradicionalne košnice iste veličine u svakom nastavku, osim donjeg. Zamišljena je tako da pčele mogu graditi sve svoje satove same na svakom od okvira. Nema satnih osnova, već se koriste samo njihove početne trake, pričvršćene na satonošama. Svaki nastavak, osim na dnu, ima vlastito leto, što dopušta pčelama da uleću u bilo koji nastavak.

Kako se pravi ova košnica možete pročitati u nastavku teksta, ukoliko se pretplatite na naše internet izdanje…

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno