Setva pšenice privodi se kraju

Jesenja setva pšenice u Srbiji privodi se kraju. Samo na području pet opština Srednjeg Banata biće zasejano na oko 55.000 hektara, 15 odsto više nego prošle godine.

Marko Renovica iz Zrenjanina mladi je poljoprivredni proizvođač koji je po završetku Poljoprivrednog fakulteta odlučio da se bavi poljoprivrednom proizvodnjom. Ove jeseni pšenicu je zasejao na površini od 120 hektara, što je njegov višegodišnji prosek.

Ceo posao je obavio u optimalnom roku, pa je pšenica već iznikla, a on ističe brojne probleme koji su pratili setvu.

„Ono što bi glavno naveo kao problem to je rast inputa u proizvodnji pšenice – gorivo, seme, đubrivo, sve je imalo značajan rast u odnosu na prethodnu godinu, tako da kalkulacija koju moje kolege i ja imamo donosi dosta neizvesnosti. I dalje ne znamo šta će biti sa mineralnim đubrivom sa cenom mineralnog đubriva, a ono što je možda i važnije od cene to je dostupnost mineralnog đubriva, jer postoje određeni problem sada prilikom nabavke recimo azotnih đubriva koje planiramo da utrošimo početkom naredne godine. Ureu i an kao osnovne nosače prinosa, danas je vrlo teško nabaviti bez obzira na to što smo spremni da platimo i daleko višu cenu nego što je bila u prethodnim godinama“, kaže Marko Renovica.

U proteklih desetak dana na ovom području palo je u proseku stotinu litara kiše po kvadratnom metru, što je usporilo završetak setve, ističu u Poljoprivrednoj stručnoj službi Zrenjanin.

„Blizu smo 95, 96 procenata, sporedne su parcele ostale ne posejane, razlog tome je kiša koja nas je omela u prethodne dve nedelje, a ono što je preporuka da proizvođači sačekaju da se površinski sloj osuši i da povećaju količine semena srazmerno broju dana sa kojim kasne sa setvom“, navodi Kristina Salapura, direktorka PSS Zrenjanin.

Čim to dozvole vremenske prilike, ratari će nastaviti sa setvenim radovima, tako da se već tokom ovog vikenda može očekivati i završetak najvažnijeg posla ove jeseni.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18