Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Setva u avgustu za berbu u oktobru

Setva u avgustu za berbu u oktobru

333

Berba povrća u avgustu je u punom jeku, ali je ovo mesec kada treba misliti i na plodove koji će pristići pre prvog mraza ili u rano proleće. U avgustu se sade ili seju kulture koje imaju kratku vegetaciju. Posle skidanja trenutnih useva, zemljište treba dobro pripremiti za nove biljke.

Piše: Biljana Nenković

Spanać

Da biste u jesen jeli svež spanać, potrebno je posejati ga u avgustu ili septembru. Seje se u redove i lagano prekriva zemljom. Drugi način je posaditi ga između viših useva, poput pasulja, kako bi se obezbedila zaštita od kasnog letnjeg sunca. Spanać se seje na bogatom i hranljivom zemljištu. Često je indikator plodnosti parcele. Seje se u redove, na rastojanju od 15 do 20 centimetara, a razmak redova je 5 do 10 centimetara. Zemljište pred setvu treba nađubriti, a u fazi prvih listova biljka se prihranjuje. Spanać dobro reaguje na zalivanje. Stiže za berbu u oktobru, kada je formirano od 5 do 7 listova.

Kelj

Kelj je izdržljivo lisnato povrće, koje ne mari mnogo ni za toplotu, ni za hladnoću. Ako se posadi u avgustu, za berbu stiže u oktobru. Može i da prezimi i na proleće će ponovo izrasti. U oktobru se može posaditi za ranu prolećnu berbu. Dobro uspeva nakon berbe leguminoza, poput graška, pasulja, zatim krastavaca, krompira, strnih žita, kao i preoranih livada. Na isto mesto može se saditi tek nakon 3 ili 4 godine. Kelj voli kvalitetna i humusna, blago kisela zemljišta.

Rotkvice

Rotkvice su jedna od najbrže rastućih povrtarskih kultura. Neke vrste stižu na berbu već posle mesec dana. Imaju plitak koren, pa im najviše odgovara lagano, humusno zemljište, dobre strukture, koje nakon navodnjavanja ne stvara pokoricu. Najbolje uspeva u zemljištu rN od 5,6 do 7. Plodored rotkvice je tri godine i nije poželjno sejati je odmah nakon drugih kultura iz iste porodice. Rotkvica se na otvorenom može gajiti od aprila do početka novembra, a u plasteniku preko cele godine.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us