Sezona je zimnice u vranjskom kraju

U vranjskom kraju je u toku sezona spremanja zimnice. Tamošnje domaćice su ovaj veliki posao počele stavljanjem paradajza u flaše, a nastavile pečenjem paprike za u zamrzivač, spremanjem ajvara i turšije.

Mnoge će se, međutim, ove godine zbog slabe kupovne moći odlučiti da svoju zimnicu spreme po jednostavnim receptima koji ne iziskuju veće troškove. Otuda će se u njihovim podrumima obavezno naći i tegle sa ljutikom, lovačkom salatom ili ukiseljenom seckanom paprikom koja se priprema veoma brzo i lako.

Sve one domaćice koje žele da naprave ovu vrstu žive turšije neophodno je da pripreme papriku (može da bude bilo koje vrste), so, beli luk, peršun, konzervans i sirćetnu kiselinu. Potrebno je dobro oprati papriku, beli luk i peršun, a kada to urade onda na dno tegle od pet litara treba da pospu malo soli i prethodno sitno iseckanog peršuna.

Pre nego što u teglu počnu da ređaju papriku neophodno je da sa paprike odseku zeleni deo zajedno sa drškom, iseku je na pola i zajedno sa semenom ređaju. Ukoliko su paprike krupne mogu ih seći na sitniju parčad. Kada je tegla napunjena do pola, papriku treba ponovo da posole i stave jednu ljutu koja daje lepši ukus, a potom nastave sa punjenjem do vrha.

Papriku je potrebno odozgo ponovo posoliti, staviti nekoliko čena oljuštenog belog luka, malo peršuna i jednu kesicu konzervansa. Čim to bude gotovo u drugoj posudi napraviti rastrov od tri litra sirćetne kiseline sa litrom vode i soli po ukusu. Pre nego što njime preliju papriku rastvor treba dobro da promešaju drvenom kašikom kako bi se so u potpunosti otopila. Ovako ukiseljena paprika se u vranjskom kraju uvek služi na stolu sa tvrdim sirom.

Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18